Tænketank: Behov for bindende madspildsmål

Regeringen bør indføre bindende mål, der sigter mod at nedbringe madspildet i de danske husholdninger, lyder det fra tænketanken One/Third

Danske husholdninger har samlet reduceret madspild med otte pct. per person i løbet af de seneste seks år, viser ny rapport fra Miljøstyrelsen. Arkivfoto: Henrik Frydkjær

Danmarks bidrag til den globale bunke af spildte fødevarer er ikke småting. Faktisk viser beregninger fra Landbrug og Fødevarer, at det samlede madspild på hele 700.000 tons har en samlet værdi i omegnen af 13,5 mia. kr. – det levner plads til forbedringer, især i de danske husholdninger.

Det skriver Flemming Besenbacher og Annemarie Meisling, som er henholdsvis formand og næstformand i madspildstænketanken One/Third i et debatindlæg på mediet Miljø & Klima.

I indlægget roser de blandt andet tiltag og initiativer fra de danske detailkæder Salling Group, Coop, Rema 1000 og Dagrofa og virksomheder Too Good To Go og ‘Grim’, der aktivt modarbejder madspild.

Tænketanken står blandt andet bag aftalen Danmark mod Madspild, som en række af landets største virksomheder ifølge tænketanken allerede har tilsluttet sig. Aftalen har som mål at halvere madspildet i Danmark inden 2030. Men der mangler lignende initiativer, som sigter mod private forbrugere og madspildet i husholdningerne, lyder det.

– Regeringen (bør) snarest udvikle en ambitiøs strategi for, hvordan husholdningernes spild kan reduceres. Et bindende reduktionsmål om en halvering af danske husholdningers madspild vil i sig selv kunne bidrage med en global CO2-besparelse på cirka 1 millioner tons i 2030 om året ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, lyder det blandt andet i debatindlægget.