Symbolsk moms for overskudsmad

Butikkerne behøver ikke at frygte store momsafregninger for at forære overskudsmad til socialt udsatte, siger DSK.

Butikkerne skal blot betale moms af et symbolsk beløb, når de forærer overskudsmad til sociale organisationer. Arkivfoto: John Ehbrecht

Det er blevet populært blandt dagligvarebutikkerne at give overskudsmad til socialt udsatte, når butikkerne holder julelukket. Butikkerne skal dog ikke frygte, at de får en stor momsregning, når de giver overskudvarer væk.

Det fastslår vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen. Han siger, at butikkerne blot skal betale et symbolsk beløb i moms til Skat.

Revisionsfirmaet BDO har dog skabt usikkerhed i dagligvarebranchen om momsbetalingen. BDO skriver i sit nyhedsbrev, at butikkerne risikerer at skulle betale moms, når de giver varer bort f.eks. til organisationer, der hjælper socialt udsatte.

BDO henviser til Skats regler fra 2015, som fastslår, at man ikke kan få momsfradrag for varer, der bruges til gaver. Derfor skal en forretning, der har fået fradrag for købsmoms af varer, der har været til salg i butikken, betale en udtagningsmoms i samme størrelsesorden som købsmomsen, hvis varerne i stedet foræres væk.

Senior manager i BDO, Pernille Skov, skriver i nyhedsbrevet:

“Det betyder, at der principielt skal betales udtagningsmoms ved bortgivelse af alle former for overskudsvarer. Også selvom varerne har en negativ værdi for butikken og ellers ville blive destrueret. En helt urimelig konsekvens i forhold til et initiativ, som alle kun kan synes godt om. Forhåbentlig kan Folketinget finde en anledning til at ændre reglerne.”

Symbolsk beløb

Claus Bøgelund Nielsen er uenig i udmeldingen fra BDO.

– Skat lægger vægt på, at der er tale om varer, som for producenter og butikker udgør “overskudsvarer”, dvs. varer, som virksomheden normalt ville destruere, og hvorved varerne udgør en negativ værdi for virksomheden. Her kan man betale moms af et mindre symbolsk beløb. Skat bruger direkte udtrykket “symbolsk beløb” i forhold til den normale værdi. Derfor er der ikke noget problem, siger han.

DSK har senere fulgt sagen op overfor Skatteministeriet for at få indført endnu enklere regler.

Virksomhedsforum, som DSK er medlem af, havde for et par år siden detailhandel som tema, og her bragte DSK sagen frem.

DSK foreslog, at butikkerne slipper for at betale selv et lille momsbeløb for at gøre det nemmere, men at butikkerne fortsat skal registrere de varer, der bliver givet som overskudsmad for at sikre sig mod mulig svindel.

Det forslag sagde Skatteministeriet dog nej til. Butikkerne skal fortsat betale et symbolsk beløb i moms.

Går til ministeren

Politikere i Folketingets Skatteudvalg vil nu have klarhed over, hvordan skattereglerne er, når en butik forærer overskudsvarer til socialt udsatte.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, skriver i en mail til Dansk Handelsblad, at han vil tage sagen op med skatteminister Karsten Lauritzen (V) og de andre blå partier for at se, om reglerne eventuelt skal ændres.

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører i Venstre, skriver i en mail:

“Det er en problemstilling, som har været oppe at vende flere gange tidligere. Oftest omkring tøj. Som jeg husker det, så er det momsdirektivet, der står i vejen. Praksis er dog blevet markant lempet de sidste par år efter en afgørelse i Skatterådet, hvor en beskeden betaling betyder, at momsproblemet blev løst. Så hvis der sker en symbolsk betaling, så kan supermarkederne altså slippe for at skulle betale moms af indkøbsprisen. Det er ikke den optimale løsning, men dog en brugbar løsning.”

DEL
Forrige artikelDanskerne vil gerne købe kød og grønt på nettet
Næste artikelCoop lancerer nyt loyalitetstilbud
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.