Svindlere leger kispus med Skat

Skat møder på sine kontrolopgaver i stigende grad allerede kendte personer, der svindler med afgifter - Skat ændrer nu strategi

Skats medarbejdere møder på deres kontrolopgaver i stigende grad personer, der allerede er kendt af Skat. Arkivfoto: Henrik Frydkjær

Svindel med slik og chokolade i Danmark bliver i stigende grad professionaliseret. Skat oplever, at en stor del af svindlen med moms og afgifter udføres af en mindre gruppe personer.

De holder Skat fra døren ved at flytte ejerskabet af en virksomhed til et andet familiemedlem eller over i selskabsform.

På den måde kan de opretholde et cirkus, hvor det er vanskeligt for Skat at føre sagerne helt igennem for at få de skyldige i svindel med afgifter straffet og idømt bøder.

Skat har netop offentliggjort en redegørelse for kontrollen i 2017 med afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer, som indføres og handles i Danmark uden afregning eller med forkert afregning af danske punktafgifter.

Trafikken er forholdsvis enkel. Virksomheder, der typisk optræder som grossister, kører enten til Sverige eller syd for den dansk-tyske grænse og køber slik og chokolade. Det er der intet ulovligt i.

Når varerne er bragt til Danmark, bliver de distribueret ud til en række detailbutikker og solgt.

Men grossisten får aldrig afregnet hverken moms eller afgifter til statskassen – og så er det ulovligt.

Den trafik handler i dag om et trecifret millionbeløb.

Ifølge Skatteministeriets sidste grænsehandelsrapport fra 2017 udgjorde værdien af den illegale handel med slik og chokolade skønsmæssigt 225 mio. kr.

Skats nye strategi

I Skats nye redegørelse, som for nylig blev afleveret til Folketingets skatteudvalg, vil Skat nu gå mere målrettet efter de personer, som er den hårde kerne af afgiftssvindlerne.

Skat skriver i sin redegørelse, at man på kontrolopgaverne i stigende grad møder allerede kendte personer.

Der er juridisk set tale om nye virksomheder, men det er de samme personer, som fortsat driver virksomhederne.

Ejerskabet er blot flyttet til et andet familiemedlem eller over i selskabsform.

Skat vil i 2018 forbedre kontrolmetoderne. Det drejer sig om såkaldte nulpunktsmålinger.

Skat vil ikke foretage dem i nyregistrerede virksomheder, men derimod kontrollere virksomheder, der efter en kontrol bliver afmeldt og efterfølgende oprettet på samme adresse med nyt CVR-nummer.

I 2017 gennemførte Skat 793 kontroller. Det er på niveau med året før.

Kontrollerne er resulteret i 147 straffesager, hvoraf 127 er såkaldte “skærpede ordensbødesager” og 20 sager vedrører unddragelse af punktafgift.

Sagerne er samlet endt med svindel med afgifter for 63,5 mio. kr. i 2017. Det tal var i 2016 92,2 mio. kr.

Forskellen skyldes ifølge Skat, at der i 2016 var enkelte store svindelsager.

Skat vurderer i øvrigt, at det er blevet bedre med virksomhedernes evne til at afregne de skyldige afgifter.

DEL
Forrige artikelJakob Ellemann-Jensen er ny miljø- og fødevareminister
Næste artikelSkat jagter hård kerne af afgiftssvindlere
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.