Supermarkeder rammes af et stigende antal indbrud

Coop og Dagrofa melder dog om færre indbrud i koncernernes egne butikker, der følger regler fra Forsikring & Pension

Foto: Colourbox

Et stigende antal supermarkeder og købmænd har den seneste tid været udsat for indbrud, viser nye tal fra Rigspolitiets statistik. I årets tredje kvartal er mængden af indbrud øget med 86 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Tal fra årets tre første kvartaler viser i alt 348 indbrud supermarkeder og hos købmænd. Det er en stigning på i alt knap 11 pct. sammenlinet med 2016. Stigningen kommer efter flere års med fald.

Fra Coop lyder det dog, at koncernens egne cirka 800 butikker har oplevet et fald på ca. 20 pct. det seneste år.

– Omkring 10 af vores Fakta-butikker har dog den seneste tid oplevet samme type indbrud i butikkernes kontanthåndteringssystemer. Vi er i god dialog med de politikredse, hvor det er sket, men endnu er ingen af gerningsmændene pågrebet, siger Ulrik Mester, der er Chief Risk Officer i Coop.

Koncernsikkerhedschef i Dagrofa, Flemming Dammann, har oplevet en tilsvarende nedgang på 20 pct. i indbrud mod Dagrofas egne butikker. Det tilskriver han koncerns sikringspolitik.

Dagrofa sikrer sine butikker med udgangspunkt i de retningslinjer, som Forsikring & Pension lavede i 2005, FP Sikring. Reglerne opdateres løbende.

– Reglerne giver god mening, og jeg opfordrer alle – inklusive selvstændige købmænd til at sikre efter dem. Min erfaring er, at forsikringsselskaberne i dag stiller krav om sikring efter disse regler, og sikrer man sig så ikke sådan, kan forsikringsselskaberne reducere dækningen, hvilket kommer oven i selvrisikoen, siger Flemming Dammann.

Foretager en risikovurdering

I udsatte områder sikrer Dagrofas butikker sig yderligere – eksempelvis være med tåge. – Det vigtigste ved korrekt sikring er, at den elektroniske overvågning detekterer, at den mekaniske sikring er modstandsdygtig, så vægterne når frem, inden gerningsmændene når ind i butikken. En god sikring skal samtidig have den forebyggende effekt, at gerningsmændene opgiver, siger Flemming Dammann.

Coop sikrer også med udgangspunkt i reglerne fra Forsikring & Pension, men der foretages en risikovurdering for hver enkelt butik.

– I nogle områder vurderer vi, at risikoen er så lille, at vi tilpasser sikringen. I andre områder sikrer yderligere, siger Ulrik Mester. Han understreger, at et vigtigt parameter for sikring er, at overvågningsbillederne er så gode, at gerningsmændene kan genkendes, hvis det lykkes dem at komme ind. En viden om, at videobillederne er gode, virker samtidig forebyggende.

Reglerne for sikring ifølge FP Sikring indebærer bl.a. en dobbelt sikring af åbninger i skallen (døre, porte, vinduer), så alarmen udløses både ved gennembrydning og åbning. I forbindelse med særlige værdiområder øges den mekaniske sikring og den elektroniske overvågning med eksempelvis værdiskabe, tobaksceller, rullejalousier og/eller gitre for vinduerne.

DEL
Forrige artikelNetto-projekt skal mindske madspild
Næste artikelGrænsehandlen er reelt på syv mia. kr.
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.