Supermarkeder gav over 100 ton mad væk i julen

Dagligvarebutikker og grossister er blevet de helt store aktører i kampen mod madspild og donerede i julen over 100 ton overskudsmad til socialt udsatte.

FødevareBanken har sammen med dagligvarebutikker landet over uddelt over 100 tonoverskudsmad i julen. Foto: John Ehbrecht

Dagligvarebutikkerne har for alvor meldt sig ind i kampen mod madspild, som i flere år har været koncentreret om at tilbyde kunderne datokritiske varer til nedsatte priser.

Rema 1000 samarbejder med det landsdækkende initiativ Juleoverskud, hvor omkring 900 frivillige lillejuleaften uddelte anslået 30 ton overskudsmad i kædens butikker.

Overskudsmad og datokritiske fødevarer fra butikkerne blev uddelt til udsatte familier.

– Næste step er, at vi skal evaluere på produktet. Vi ved endnu ikke, hvad fremtiden bringer, men vi er meget stolte af projektet, siger marketingchef i Rema 1000, John Rosenløwe.

Store dele af dagligvarehandlen har også deltaget i at fordel overskudsmad i juledagene.
Coop har endnu ikke opgjort, hvor mange ton der blev udleveret i julen, men ca. 130 butikker uddelte mad via Stop Spild Lokalt og Copenhagen Foodsharing.

– Vi vil i den kommende tid evaluere juledonationen og se på, om det er noget, vi skal gøre ved andre højtider, hvor butikkerne har lukket i flere dage, siger kommunikationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen.

Netto og Føtex har også uddelt store mængder overskudsmad, men kæderne er endnu ikke færdige med at opgøre, hvor mange ton mad der blev uddelt.

Stort arbejde

Hos Føtex har over 50 butikker doneret overskudsmad, som blev delt ud i seks byer – Aarhus, Aalborg, Vejle, Odense, Vanløse og Albertslund.

– Det er et kæmpe logistisk arbejde i at få sorteret og pakket varer fra 57 butikker og få det kørt til en af de større Føtex-butikker. Vi har generelt fokus på at reducere vores madspild, så der er selvfølgelig også en kæmpe gevinst i at kunne give madvarerne videre i stedet for, at det står på hylderne og er gået på dato, når vi åbner butikkerne den 27.
december, siger Føtex-direktør Thor Jørgensen.

Den største indsamler af overskudsmad er FødevareBanken. Organisationens tre afdelinger kørte i juleugerne over 74 ton overskudsmad fra grossister og fødevareproducenter ud til organisationer for socialt udsatte.

FødevareBanken samarbejder desuden med Netto.

– Især op til højtider som julen, hvor der ud over de socialt udsatte også kommer ensomme eller fattige børnefamilier for at få et godt og gratis måltid mad, stiger efterspørgslen. Derfor er det så vigtigt, at virksomheder som Netto træder til og gør en forskel – og at se tør være ambitiøse, for det er der behov for, siger direktør i FødevareBanken, Karen-Inger Thorsen.

DEL
Forrige artikel40 pct. af Nettos butikker holdt åbent hele julen
Næste artikelButikker gav mange tons overskudsmad
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.