Supermarkeder og boghandlere satser på forskellige bøger

Supermarkederne skaber større udbredelse for de forfattere, der allerede er populære, viser ny undersøgelse.

De fysiske boghandlere og supermarkederne spiller fortsat en vigtig rolle for mangfoldighed og kvalitet på bogmarkedet, viser en ny undersøgelse. Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

Supermarkederne har en anden funktion end boghandlerne, når danskerne køber bøger.

Mens boghandlerne har et meget bredt udsnit af titler og forfattere inden for både skøn- og faglitteratur på hylderne, har supermarkederne et mere begrænset sortiment inden for genrer som krimier, biografier og kogebøger.

Bogsortimentet i de fysiske bogudsalg i Danmark er for første gang blevet analyseret systematisk, og resultaterne er nu offentliggjort af kulturministerens Bog- og Litteraturpanel i rapporten “Sortiment af bøger i fysiske bogudsalg i Danmark”.

Ud af de samlede 24.057 titler, der var tilgængelige i Danmark i boghandler og supermarkeder på undersøgelsestidspunktet, var 95,5 pct. af titlerne kun på hylderne i boghandlerne, 4,1 pct. af titlerne kunne købes i både supermarkeder og hos boghandlerne, mens en andel på 0,4 pct. af titlerne kun var til salg i supermarkeder.

– Vi kan se, at supermarkederne ikke bidrager til den store mangfoldighed i forhold til sortimentet, men de er til gengæld væsentlige i forhold til at skabe en større udbredelse af titler, genrer og forfattere, der allerede har opnået popularitet i Danmark, siger professor Stig Hjarvard, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.

DEL
Forrige artikelKonkurs-ramt netsupermarked genopstår i Tyskland
Næste artikelFøtex nummer 100 er en nærbutik plus
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.