Stridende parter mødes om dyrevelfærdsmærke

Onsdag skal de stridende parter i sagen om et nyt statsligt dyrevelfærdsmærke mødes.

Svinepriser og svinekødspriser stiger ifølge Seges pga svinepest
Foto: Colourbox

Fødevarestyrelsen har nu indkaldt de stridende parter til møde om dyrevelfærdsmærket, som blev vedtaget som en del af Fødevare- og landbrugspakken.

Det statslige mærke skal i første omgang kun benyttes til at mærke svinekød.

Stridens parter er på den ene side blandt andre Coop, Forbrugerrådet Tænk og Dyrenes Beskyttelse – og på den anden side Dansk Supermarked, Danish Crown og altså partierne bag Fødevare- og landbrugspakken.

Allerede da forslaget kom frem før jul, sagde Dyrenes Beskyttelse, at organisationen var i mod mærket.

”Det statslige mærke bliver opdelt i tre niveauer, hvor der vil være skrappest krav i niveauet med tre stjerner. Men der er en risiko for, at forbrugerne bliver vildledt til at købe kød, der reelt ikke kan anprises for sin dyrevelfærd, hvis konventionelt svinekød eksempelvis får lov at bære én stjerne,” skrev organisationen dengang i en pressemeddelelse.

Uenige om det statslige mærke

Dyrenes Beskyttelse har arbejdet sammen med blandt andre Dansk Supermarked om at styrke salget af produkter, der er mærket med Dyrenes Beskyttelses logo.

Men de to parter er altså uenige om det statslige mærke.

Dansk Supermarked forsvarer i en pressemeddelelse de tre niveauer, som det statslige mærke har:

– Vi ønsker i Føtex, Bilka og Netto, at dyrevelfærd skal være hvermandseje. På samme måde som økologi i dag er blevet det. At vi har sat et ambitiøst mål for salg af produkter i toppen, der kommer fra økologi og frilandsproduktioner, er én ting. Disse produktioner udgør imidlertid en meget lille del af det totale marked, og derfor er det afgørende for os også at støtte et tiltag, der kan berøre mange millioner landbrugsdyr, siger Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked Group.

Til ære for dansk svineslagteri

Coop mener ifølge Jyllands-Posten, at det bliver Danish Crown, der får mest glæde af det statslige mærke.

– Vi vil meget gerne have mange flere produkter med øget dyrevelfærd i vores butikker. Men den statslige ordning er vildledning og kun skabt for at støtte dansk svineproduktion – og dermed Danish Crown. Ordningen vil betyde, at udenlandsk kød ikke får dette stempel. Det er stærkt konkurrenceforvridende, siger koncerndirektør Jens Visholm, Coop, til avisen.

Miljø-og fødevareminister Esben Lunde Larsen siger til en mail til Jyllands-Posten, at udenlandske producenter også kan benytte mærket, såfremt de lever op til kravene.

Et statsligt dyrevelfærdsmærke til svinekød skal være i butikkerne senest i begyndelsen af 2017.