Den skinnende røde bygning er umulig at overse, når man kommer kørende ad hovedvejen tværs over den kanariske ø La Palma og når El Paso. Vejen bugter sig over vulkanerne fra Santa Cruz i øst mod Aridane-dalen i vest.

Spar står der med meterhøje hvide bogstaver på facaden. Bygningen er én af to helt nye flagskibsbutikker, som familien Barreto netop har åbnet.

Her møder Dansk Handelsblad købmand og direktør José Barreto, der sammen med sin far, Tomas Barreti, har haft Spar-licens på øen siden 1981. Familien ejer nu øens 27 Spar-butikker.

José Barreto ejer 27 Spar-butikker på La Palma. Familien har haft Spar-licens siden 1981. José Barreto ejer 27 Spar-butikker på La Palma. Familien har haft Spar-licens siden 1981.

– Det er ikke så tit, vi får mulighed for at bygge en butik i en helt ny bygning. Men når vi gør det, forsøger vi at gøre det godt og effektivt. Vi genererer solenergi på taget, og når året er omme, regner vi med, at vi har genereret 55 pct. af den strøm, vi har brugt. Vi fører det beskidte vand gennem et biologisk rensningssystem, og vi skaber plads til, at kunderne skal føle sig godt tilpas i butikken, siger José Barreto om butikken, der åbnede i marts 2019.

– Vi havde tidligere en butik i underetagen ved et vejkryds i El Paso centrum, og kundestrømmen har ændret sig i den nye butik. Mens kunderne stod i kø om morgenen, når butikken åbnede på den gamle placering, kommer der i dag kunder hele dagen. Siden butikken flyttede i marts 2019, er omsætningen tredoblet. Den gennemsnitlige kurv ligger på ca. 17 euro (120 kr.), siger købmanden.

Familien Barretos nye Spar ligger i El Paso med 7.000 indbyggere. To tredjedele af kunderne er lokale fra øen.

Tredobler omsætning

El Paso har 7.000 beboere. Afstanden til hovedbyen Santa Cruz med knap 16.000 beboere er kun 27 km, men vejen går over vulkanerne og tager mere end en halv time. Fortsætter man mod vest ad landevejen, når man efter 7 km en af øens største byer, Los Llanos, med 20.000 borgere.

Kunderne i butikken er delt mellem lokalbefolkningen, der udgør 66 pct. – familier og singler – og turister, der udgør de andre 33 pct. Mange af turisterne er tyskere, hvoraf en del bor på øen i vinterhalvåret.

– Det er hovedsagelig tyskerne, der er interesserede i fri-for-varer og økologi. Det er endnu ikke er slået igennem blandt de lokale, siger Barreto.

Det kostede 1,5 mio. euro (11,2 mio. kr.) at opføre den nye butik – de 1,2 mio. euro. lånte familien i banken.

– Vi har selv skabt konceptet i samarbejde med et arkitektfirma fra Grand Canaria og inspireret af besøg i Spar-butikker andre steder i verden. Vi har også bygget en ny butik som denne i Fuencaliente, mens de andre konverterede er tilpasset i de eksisterende bygninger. Otte af vores 27 butikker er nu indrettet efter det nye koncept, og målet er, at alle butikkerne skal være konverterede i 2023, siger José Barreto.

Mange lokale varer

Han forventer, at den nye butik med sit salgsareal på 700 kvm og en velassorteret slagter-delikatesseafdeling kan omsætte for 3-4 mio. euro med moms (22,5-30 mio. kr.). Til sammenligning tjener en medarbejder i en dagligvarebutik mellem 12.600 og 20.000 euro (94.000 kr.-149.500 kr.) om året.

Momsen er differentieret, så de mest basale fødevarer har en moms på 4 pct. – den gennemsnitlige moms i butikken er 7 pct.

– Vi har fokus på friske lokale varer, og en tredjedel kommer fra De Kanariske Øer. 14 pct. kommer helt lokalt fra La Palma. Resten, hovedsagelig FMCG, kommer fra det spanske fastland med båd. Det er en vanskelig og dyr forsyningskæde, men det er vi klar til, siger José Barreto.

Selskabet har et specialiseret distributionscenter på La Palma til køl- og frostvarer.

– Det giver os mulighed for at holde et højt serviceniveau til vores butikker hver dag, siger købmanden.

Spar har i dag butikker i alle byer på øen, og der er ikke aktuelt planer om flere.

– Vi har med en omsætning på 60 mio. euro (448 mio. kr.) en markedsandel på 38 pct. Den har tidligere rundet 40 pct., men konkurrencen er blevet hårdere, siger købmanden.

Konkurrenterne er HiperDino, der er markedsleder på de kanariske øer, Lidl og Mercadona.

– Vores styrke er vores uafhængighed, service samt friske og lokale varer, siger José Barreto.

Lige efter indgangen er der mulighed for at spise en varm ret eller drikke en kop kaffe/te med brød, mens mobilen eller pc’en oplades. Varerne kan betales ved selv-scanneren lige ved siden af.

 

FAKTA om La Palma:

– er den nordvestligste af Kanarie-øerne

– er med et areal på 706 kvm (120 kvm større end Bornholm) den femte største af øerne

– befolkningstallet er på 84.000 hvoraf de knap 16.000 bor i hovedbyen Santa Cruz de la Palma

Fakta om familien Barreto:

– har haft Spar-licensen på La Palma, siden 1981, da den første Spar-butik åbnede

– har i dag 27 butikker og en markedsandel på 38 pct.

– omsætter for 60 mio. euro (448 mio. kr) inkl. en gennemsnitlig moms på 7 pct.

– Spar har en markedsandel på 20 pct. på De Kanariske Øer