Søndagene bremser op

Butikkernes omsætning i beskedent omfang over på søndagene Det viser en aktuel opgørelse for omsætningen på dankortet, som Nets Danmark har trukket ud til Dansk Handelsblad.
På hver af de tre sidste søndage i februar i år runder omsætningen på dankortet lige akkurat en halv milliard. Det er udtryk for en stigning på omkring to procent i danskernes søndags-køb i butikkerne i forhold til udviklingen i hele ugen.
Danskerne købte ifølge opgørelsen fra Nets Danmark for godt syv procent mere på dankortet på de tre søndage i februar 2014 set i forhold til de samme søndage året tidligere, men stigningen skal ses i lyses af, at danskerne generelt oftere bruger dankortet til betalinger, og i samme periode steg omsætningen godt fem procent på dankortet på alle dagene i de tre uger.
En stigning på kun to procent er en kraftig opbremsning forhold til år 2012, hvor lukkeloven forsvandt. Dengang steg danskerne søndagskøb godt 17 procent fra 2012 til 2013 (her også beregnet med fratrækning af den generelle omsætningsstigning på dankortet).
Mange danskere ændrede umiddelbart indkøbsvaner og tog i højere grad søndagene i brug som indkøbsdag i månederne efter lukkelovens fald, da dagligvarekæder begyndte at holde alle søndage åbent. Men siden af omsætning til søndag altså foregået i et noget langsommere tempo.
Vækst i omsætningen på dankortet
2012 – 2013 Søndage uge 6,7 og 8 Alle dage uge 6,7 og 8 23,2 % 5,8 % 30 25 20 15 10 5
Vækst i omsætningen på dankortet
2013 – 2014 Søndage uge 6,7 og 8 Alle dage uge 6,7 og 8
Kilde: Nets Danmark