Sliksvindel er mest udbredt i København

Det viser en opgørelse fra Skat, der dog kan se, at problemet nu også vokser i Jylland

Foto: Colourbox

Svindel med slik og chokolade er mest udbredt i Københavnsområdet. Selv om handel med illegalt slik er mindre udbredt i Jylland, er problemet med snyd med afgifter dog ved at blive mere udbredt i det vestlige Danmark.

Tendensen fremgår af en redegørelse, som Skat har afleveret til Folketinget.

Snyd med afgifter og illegal import af slik og chokolade har været stigende i de senere år, og politikerne prøver i disse år for alvor at sætte ind over for problemet.

Skat har skrevet to redegørelser om indsatsen mod illegal handel med slik – en af indsatsen i 2016 og en om kontrolarbejdet i første halvår 2017. Her skriver Skat, at hovedparten af de firmaer, der snyder med slikafgifter og moms, ligger øst for Storebælt og især i København og Nordsjælland.

I første halvår i år foretog Skat 166 kontroller af firmaer i København og Nordsjælland samt 79 kontroller på det øvrige Sjælland.

Sjælland står samlet for to tredjedele af kontrollerne. Fokus på grossister Skat oplyser, at de største sager findes hos grossister og importører. Derfor holder Skat fast i sin strategi om at have fokus på grossister.

Men det er dog nødvendigt også at have fokus på detailhandlere, som ikke er registreret som varemodtagere, for de aftager grossisternes varer. Hvis Skat ikke fastholder presset på detailhandlerne og dermed fastholder risikoen for at blive opdaget, kan en større del af detailhandlerne føle sig fristet til at tage illegale varer ind i varesortimentet.

Skat oplever, at svindelfirmaerne bliver smartere til at undgå at betale afgifter og bøder. Når mange virksomheder har modtaget den første bøde, ophører de eller flytter aktiviteterne over i et nyt selskab. Eller også lader de et familiemedlem drive virksomheden videre. Siden maj 2015 har Skat derfor besøgt virksomheden igen tre uger efter bødesagen er afgjort, hvis den har fået en skærpet ordensbøde.

DEL
Forrige artikelCentre skaber vækst med flere restauranter
Næste artikelNormal-kæden er Danmarks hurtigst voksende virksomhed
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.