Slik, øl og spiritus giver ny vækst i grænsehandlen

Skatteministeren vil gerne være med til at mindske grænsehandlen, så der bliver handlet mere i Danmark.

Danskerne lægger igen flere penge i grænsesupermarkederne, og det er især slik, øl og spiritus, som skaber øget handel syd for den dansk-tyske grænse.

Det fremgår af den nye grænsehandelsrapport, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har offentliggjort i dag.

Han siger i en pressemeddelelse, at han gerne vil være med til at mindske grænsehandlen, så der i stedet bliver handlet mere i Danmark.

I 2016 steg grænsehandlens med nydelsesmidler med knap en pct. i forhold til året før, men der er store forskelle på, hvordan salget af de enkelte varegrupper udvikler sig. Samlet solgte grænsehandlen for 3,91 mia. kr. i 2016 mod 3,89 mia. kr. i 2015.

Spiritus er blevet det helt store slagnummer for danskerne, når de grænsehandler. Salget af spiritus i grænsesupermarkederne steg med 32 pct. i 2016 i forhold til 2015, mens salget af øl steg med otte pct. og slik og chokolade med syv pct.

I kroner og øre køber danskerne for 795 mio. kr. slik i grænsehandlen, mens øl beløber sig til 775 mio. kr. og spiritus til 390 mio. kr.

Karsten Lauritzen lægger i en pressemeddelelse vægt på, at danskernes samlede grænsehandel med nydelsesmidler i 2016 var nogenlunde på samme niveau som i 2015.

– Det er grundlæggende positivt, at den traditionelle grænsehandel med nydelsesmidler ikke stiger, og det vidner om, at vi ikke står med et kæmpe grænsehandelsproblem, siger han.

– Men der er fortsat udfordringer som f.eks. at der bliver købt mere slik og chokolade i udlandet, og at afgifterne på det område er højere, end hvad der samfundsøkonomisk giver mening, siger Karsten Lauritzen.

 

DEL
Forrige artikelSmå fødevareproducenter når forbrugeren med ny distributør
Næste artikelRema 1000 åbner butik nummer 300
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.