Skatteminister kaldes i samråd efter møder med tobaksindustrien

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har holdt flere møder med tobaksindustrien. Derfor er han og sundhedsministeren nu indkaldt til samråd

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er sammen med sundhedsministeren kaldt i samråd for at redegøre for regeringens holdning til, hvordan man håndterer henvendelser fra tobaksindustrien. Foto: Skatteministeriet

Efter sin tiltræden som skatteminister i 2015 holdt Karsten Lauritzen (V) flere møder med lobbyister fra tobaksindustrien.

Det strider med WHO’s rammekonvention om tobak, som Danmark har tilsluttet sig, mener Socialdemokratiet, som nu har kaldt både skatteministeren og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd. Det beretter Danmarks Radio.

– På baggrund af de naive udtalelser, som skatteministeren kommer med, bliver jeg nødt til at kalde både ham og sundhedsministeren i samråd, for vi kan ikke have to ministre, der har to så forskellige holdninger til, hvordan konventionen skal overholdes, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til dr.dk.

Modsat skatteministeren er holdningen i Sundhedsministeriet, at der ingen kontakt skal være til tobaksindustrien.

Minister afviser kritik

Karsten Lauritzen har holdt såkaldte “hilse-på”-møder med tobaksindustrien, og ifølge eksperters vurdering går det langt ud over WHO’s anbefaling, som lyder, at partier kun bør have kontakt med tobaksindustrien, hvis det er “strengt nødvendigt”.

Til Danmarks Radio afviser Karsten Lauritzen kritikken. Han mener ikke, han har overtrådt anbefalingerne fra WHO ved at drøfte blandt andet industriens syn på afgifter.

– Regeringen har i min ministertid afleveret en erklæring i forhold til den her konvention, der jo netop går på, at vi er helt enige i, at vi skal bekæmpe ulovlig, illegal tobak. Men at sige, at man helst ikke skal mødes med den lovlige tobaksindustri for at drøfte, hvordan man gør det: Det er fuldstændig hul i hovedet, siger skatteministeren til DR.