Sikkerhedsstyrelsen skal tjekke salg af medicin og nydelsesmidler

Styrelsen har i forvejen opsyn med blandt andet salg af e-cigaretter og fyrværkeri, men nu overtager styrelsen også tjek af medicin-, alkohol- og tobakssalg til unge

Hvad skal en pakke cigaretter koste i fremtiden. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Hvis en kommende lov bliver vedtaget, skal Sikkerhedsstyrelsen i fremtiden tjekke, at butikkerne ikke sælger tobak, alkohol og medicin til unge uden om de i loven fastsatte aldersgrænser.

I dag har politiet opgaven, og det kræver en lovændring at flytte kontrollen.

Købmændenes organisation, De Samvirkende Købmænd, ser frem til at være med til at udforme de nye regler:

– Loven skal overholdes og derfor hilser vi øget håndhævelse velkommen, siger underdirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd. Foto: DSK

Han fortæller, at mange butikker i forvejen er vant til kontrol af salgsaldersgrænser. Blandt andet gennemføret Spillemyndigheden ca. 1.500 kontroller i butikkerne i 2016 for at sikre, at de gældende aldersgrænser for spil blev overholdt.

– Politiet er så presset på sine kerneområder, at det er oplagt at overflytte visse former for håndhævelse til andre myndigheder som fx kontrol af salgsaldersgrænser. Vi ser frem til dialog med myndighederne om den konkrete udformning af reglerne, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Er opmærksom på opgaven

I efteråret indgik et partnerskab bestående af De Samvirkende Købmænd, Sundheds- og Ældreministeriet, Dansk Erhverv, Coop, Dansk Supermarked, Aldi, Lidl, Rema 1000, 7-Eleven, Løvbjerg, Dagrofa og Nærbutikkernes Landsforening aftale om at arbejde aktivt på, at der ikke blev solgt tobak til de unge.

Butikker skal stoppe salg af tobak til unge

Men nu har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i forbindelse med anden etape af udflytningen af de statslige arbejdspladser lagt op til, at Sikkerhedsstyrelsen overtager opgaven med at tjekke, at loven bliver overholdt.

Det skyldes ifølge Politiken blandt andet, at der sidste år kun uddelt to bøder i forbindelse med salg af tobak til unge under 18 år.

Udover tjek af cigaretsalg skal styrelsen altså også sikre, at unge kun kan købe den medicin og alkohol, som de må ifølge loven.

Sikkerhedsstyrelsen tjekker i dag blandt andet e-cigaretsalg og salg af fyrværkeri i detailhandlen.

DEL
Forrige artikelDansk Supermarked afviser A-Z-rygte
Næste artikelCoops topduo varmer op til valg
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.