Selv en lang uge får en ende

Leder af chefredaktør Jesper Veber Knudsen

Ansvarshavende redaktør på Dansk Handelsblad Jesper Veber Knudsen
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Der er uger, hvor der når at ske så meget, at de på én gang virker både længere og kortere end gennemsnittet. Længere, fordi der er meget vigtigt at forholde sig til – og kortere, fordi det hele kommer til at gå så stærkt.

Sådan har jeg det med den første uge af november, der faldt sammen med tiden fra afleveringen af sidste uges Dansk Handelsblad til afslutningen af denne udgave af vores gamle købmandsblad.

Ugen begyndte i det festlige hjørne med fejring af milepæle i både Rema 1000 og Føtex, der åbnede hhv. butik nummer 300 og 100.

Men fredag 3. november skiftede den fuldstændig karakter med meddelelsen om Finn Degn Ovesens dødsfald efter et meningsløst knivoverfald små 14 dage før.

Den 55-årige Spar-købmand fra nordjyske Suldrup overlevede ikke overfaldet i en af sine tre butikker, og dermed fik den periode af uvished, der fulgte, mens man på hospitalet kæmpede for hans liv, den mest tragisk tænkelige afslutning.

Det er en af den slags nyheder, man ville have gjort alt i verden for at undgå at skulle høre. Vi er mange her på bladet, der kendte Finn som både købmand og organisationsmand, og vi er lige som mange andre i hans netværk kede af det og chokerede over det, der er sket – og sender tanker til hans familie og de øvrige berørte.

Ord har det med at slippe op, når man bliver stillet over for en situation, der kun bliver mere tragisk, fordi den samtidig er så meningsløs som Finns voldsomme og alt for tidlige død. Men mange i Finns netværk har haft brug for at udtrykke sorg og forfærdelse, og i dette blad bringer vi mindeord i et omfang, der afspejler, hvor dybt det har ramt.

Set i lyset af det tragiske udfald har vi haft overvejelser over det rigtige i at bringe ugens tema “Alarm, overvågning, varesikring” nu, når det også berører spørgsmålet om sikkerheden i butikkerne. Vi har dog valgt at holde fast i temaet ud fra en betragtning om, at det stadig er vigtigt for butikkerne at kunne sikre sig mod alle de mange former for mere “dagligdags” og forudsigelig kriminalitet, de bliver ramt af.

Knivdrabet i Suldrup skyldes efter alle oplysninger om sagen psykisk sygdom hos gerningsmanden, og det helt usandsynlige overfald ville næppe have kunnet være afværget gennem normale forholdsregler.

I en mere almindelig uge for dagligvarebranchen end den første uge i november ville to store branchenyheder have fyldt mere i dette blad. Også på denne plads, fordi de begge rummer perspektiver for betydelige forandringer.

Den ene er udsigten til et formandsopgør i Coop efter 10 år med Lasse Bolander på posten. Vælger ejerforeningen Coop Amba til foråret en ny formand, kan det føre til en ny kurs for den trængte markedsleder Coop Danmark.

Den anden er Salling Fondenes overtagelse af de sidste 19 pct. af aktierne i Dansk Supermarked, som måske næppe vil forandre sig radikalt under et forenklet fondsejerskab – men der er allerede afsendt tydelige signaler om, at detailgiganten vil fokusere mere på ansvarlighed. Vi kommer til at vende tilbage til begge begivenheder i den kommende tid.

DEL
Forrige artikelNy konceptdirektør skal samle Coop-familien
Næste artikelMindre fremgang for Dankort-forbruget
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.