Salling Group kæmper for tobakslovgivning

Landets største dagligvarekoncern har gemt cigaretterne væk i alle sine butikker. Salget er faldet med op til 39 pct. i områder med mange uddannelsesinstitutioner

I Bilka og Salling Groups andre butikker er tobakken gemt væk. Foto: Helle-Karin Helstrand

Som den første dagligvarekoncern har Salling Group nu gemt cigaretterne væk i alle sine butikker, og det har givet et markant fald i salget af cigaretter – ikke mindst i Netto-butikker, der ligger i områder, hvor der er mange uddannelsesinstitutioner.

Der har de gemte cigaretter medført et fald i salget faldet på op til 39 pct.

Når tobakken er skjult, skal kunderne spørge kassemedarbejderen uden selv at kunne se cigaretpakkerne i butikken. Metoden har vist gode resultater i blandt andet England og Norge, når det gælder om at holde de unge fra cigaretterne, skriver Salling Group i en pressemeddelelse.

Koncernen ønsker, at det skal være lovpligtigt at gemme cigaretterne væk.

– Vi kan se i vores butikker, at det har en stor og positiv effekt at skjule cigaretterne. Desværre er der ikke noget, der tyder på, at alle udsalgssteder herhjemme frivilligt vil gemme tobakken væk. Derfor må vi appellere til politikerne om at indføre skjult tobak ved lov, som også et flertal af befolkningen bakker op om i undersøgelsen, siger Jonas Schrøder, direktør for ansvarlighed i Salling Group.

Han henviser til en ny undersøgelse som analysebureauet YouGov har foretaget for Salling Group. I den svarer 71 pct. af danskerne, at de synes godt eller meget godt om, at danske butikker gemmer tobakken. Meget få – mindre end en ud af ti – bryder sig ikke om tiltaget.

I 2012 mente kun 63 procent, at det var en god ide at gemme tobakken, og i 2017 sagde 69 procent af danskerne, at de synes godt om at indføre tobak under disken, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Et flertal af de adspurgte i YouGovs undersøgelse er parate til at gemme cigaretterne væk ved lov.

Blandt dem, der har taget stilling, mener 58 pct., at det skal være lovpligtigt at salgsstederne gemmer tobakken væk – 42 pct. mener, trods den generelt store opbakning til at gemme cigaretterne, ikke, det skal være lovpligtigt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har hidtil afvist at gribe ind med et forbud mod synlig tobak.

Spørgeundersøgelsen om cigaretter er udført af YouGov for Salling Group i perioden 10. til 12. oktober 2018. I alt 1023 personer har svaret.

Læs også: Debat: Hvornår gemmer du tobakken væk, Høgsted?

Coop skodder tobakskænderi

Minister afviser bøn om skærpet tobakslov