Salget af cigaretter steg i 2017

Salget af cigaretter steg 6,2 pct. sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Omvendt faldt salget af øl og vin

Det blev i alt solgt 6,1 mio. cigaretter i 2017. Arkivfoto: Axel Søgaard

Danskerne drikker mindre alkohol, til gengæld bliver der langet flere cigaretter over disken. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Der blev solgt 6,1 mio. cigaretter sidste år – en stigning på 6,2 pct. i forhold til 2016. Til gengæld er salget af cigarer, cigarillos og røgtobak til f.eks. piber og rul-selv-cigaretter faldet med henholdsvis 15 pct. og 9,3 pct.

De Samvirkende Købmænd fremsatte tidligere på året et oplæg til, hvordan man kan få færre rygere uden at øge grænsehandlen eller tobakshandel på det sorte marked. 12 forslag skal ifølge brancheorganisationen afhjælpe, at flere unge begynder at ryge.

Læs også: DSK ønsker et nationalt tobaksforlig

Mindre alkohol

Øl og vin er de typer alkohol, der bliver solgt mest af med en andel på 82 pct. af det samlede alkoholsalg, som samlet var på 44,5 mio. liter.

“Det svarer til, at hver dansker over 14 år i gennemsnit købte 9,1 liter ren alkohol, svarende til 11,7 genstande om ugen, når én genstand svarer til 1,5 cl ren alkohol. Det er 2,3 genstande om året færre end for ti år siden, hvor hver indbygger i gennemsnit købte 14 genstande om ugen,” skriver Danmarks Statistik i relation til udviklingen.

Spiritussalget er omvendt i fremgang. Det skyldes bl.a., at cocktails har fået et comeback, og at der kommer flere lokale producenter af spiritus på markedet.

Læs også: Danskerne øger forbruget af spiritus