Så meget mad smider Dansk Supermarked ud

Dansk Supermarked offentliggør nu tal for sit madspild, der gør det ud for knap 5 pct. af mad, Danmark kasserer

Foto: Dansk Supermarked

33.400 ton mad. Så meget kød, brød, frugt, grønt og andre madvarer kasserede Dansk Supermarked i 2016.

Ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Supermarked lægger koncernen nu som den første dagligvarekoncern i Norden sine totale tal for madspild frem. Samtidig sætter koncernen et mål om at halvere sit madspild frem mod 2030 – i tråd med FN’s bæredygtighedsmål.

Hvert år bliver der smidt mere end 700.000 ton madvarer ud i Danmark. Husholdningerne står for den største andel, og Dansk Supermarked står altså for knap 5 pct. af den kasserede mad.

Netto kasserede i 2016 17.600 ton, Føtex 10.500 ton, mens Bilka står for 4.700 ton. Tilbage er en lille andel madvarer, som går tabt centralt i koncernen eller i de to Salling stormagasiner.

Det seneste år er mængden af kasseret mad i koncernens tre kæder Føtex, Netto og Bilka faldet med 5 pct.

– Af alle de madvarer, vi køber ind på et år, spildes der godt 2,5 pct. Det er trods alt en forholdsvis lille del, der ikke bliver solgt. Alligevel er 33.400 ton jo en voldsom mængde madspild, og det har vi det ikke godt med, siger Mads Hvitved Grand, direktør for ansvarlighed i Dansk Supermarked Group.

FAKTA:

– Mad, der ikke bliver solgt, bliver enten doneret, brugt til dyrefoder eller til at lave biogas.

–  Kæderne har interne rejsehold, der rådgiver varehusene i kampen mod madspild.

– Netto har et strategisk samarbejde med FødevareBanken og leverer fast overskudsmad til organisationen, der videredistribuerer det til bl.a. Kirkens Korshær.

– Føtex er hovedleverandør af overskudsmad til Wefood-butikkerne under Folkekirkens Nødhjælp.

– Netto og FødevareBanken har udviklet en app, hvor butiksansatte og kunder kan gøre opmærksom på, hvor der er nedsatte varer tæt på holdbarhedsdato. Appen, der er downloaded 125.000 gange, kan bruges af alle i dagligvarebranchen.

– Netto har etableret en donationsknap ved flaskeautomaterne, hvor kunderne kan donere deres pant til FødevareBanken, og sælger også en vandflaske, hvoraf 10 øre doneres til FødevareBanken.

– Netto har sammen med FødevareBanken oprettet sitet madspildsideer.dk, hvor danske forbrugere kan dele deres ideer til at nedbringe madspild.

– Dansk Supermarkeds ejer, Salling Fondene, har i 2016 doneret 1,2 millioner kroner til fødevareBanken til indkøb af bl.a. en ny kølebil.

DEL
Forrige artikelTre fængslet i stor sag om svindel
Næste artikelHøje afgifter rammer Odense Marcipan
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.