Rygter sender Amazon til Danmark i år

En ældre udtalelse fra en svensk direktør blev i juledagene til en historie om, at onlinegiganten Amazon kommer til Norden i 2018. Danske e-handlere tvivler

Amerikanske Amazon er på kort tid rykket op blandt verdens 10 største detailvirksomheder med bl.a. en skræmmende e ektiv logistik - og lave lønninger. Det danske lønniveau taler imod etablering herhjemme. Foto: Amazon

Desværre, vi kommenterer ikke på rygter eller spekulationer. Nick Caplin, der er senior manager i Amazon Europes PR-afdeling med base i London, svarer kortfattet i en mail til Dansk Handelsblad. Spørgsmålet var, om der er hold i forlydender om, at den hurtigt voksende amerikanske onlinegigant er på vej til Norden i år – og dermed Danmark.

Som børsnoteret virksomhed er det reelt det eneste svar, som Amazon kan give – uanset om rygterne taler sandt eller ej.

I den nyhedsfattige periode mellem jul og nytår blev det imidlertid præsenteret som et faktum i flere medier herhjemme, at Amazon går ind i Norden i 2018.

Sker det, kan det vende op og ned på i første omgang e-handelen i de nordiske lande, og siden kan chokbølgerne brede sig til en stribe brancher.

Amazon.dk i 20 år
Men historien bygger umiddelbart på et lidt tvivlsomt grundlag. Amazon er ganske vist ved at etablere tre datacentre i Sverige – lidt som Apple og Facebook gør det her i Danmark – i tre byer forholdsvis tæt på Stockholm, Västerås, Eskilstuna og Katrineholm.

De skal være en del af et andet forretningsområde i Amazon, der leverer cloud-baserede it-løsninger til andre virksomheder. Men tilbage i oktober kunne det svenske it-netmedie Breakit så rapportere, at pris-portalen Pricerunners adm. direktør Nicklas Storåkers havde fået bekræftet, at Amazon var på vej ind i Sverige med e-handel – i en nær fremtid.

– Man køber ikke lige tre grunde i Eskilstuna, Västerås og Katrineholm og kalder det, at man skal bygge datacentre, når de desuden ligger midt i logistikcentre, sagde han ifølge Breakit.

En del af “dokumentationen” for spådommen om Amazons entre i Sverige – som siden er vokset til hele Norden og dermed altså også Danmark – går ud på, at Amazon har købt domænenavnet Amazon.se.

Men Amazon Europe ejer også det tilsvarende danske Amazon.dk – og har gjort det siden 1997 – altså i 20 år.

Norden er omkostningstung
De danske e-handleres brancheorganisation FDIH forventer heller ikke, at deres største frygt, giganten Amazon, kommer til Danmark i år som konkurrent til de danske onlinebutikker.

– Vi kan ikke se, at de på den korte bane etablerer sig i Danmark, Norge og Sverige. Omkostningerne til de mange manuelle opgaver er for høje i Norden i forhold til Østeuropa, og i givet fald skal de også gøre en god handel med den nationale regering om fordele som f.eks. skattefrihed ved at etablere sig lokalt, vurderer Henrik Theil, som er kommunikationschef i FDIH.

Foreløbig holder amerikanske Amazon sig til de meget større markeder i de største europæiske lande – med Holland som en undtagelse.

Logisk set er der også meget mere at hente i de større lande.

– Selv om skandinaverne handler meget online, så er f.eks. Tyskland et meget mere interessant område med stor vækst i e-handel. En særlig hjemmeside på dansk eller svensk kan måske tænkes, men da danskerne alligevel kan klare sig på engelsk, og vi kun er 4 mio. personer, der handler online, så er der ikke det store behov, som ikke kan klares fra Tyskland eller Storbritannien, mener Henrik Theil.

DEL
Forrige artikelANALYSE: Amazon sælger for 1200 mia. i USA
Næste artikelFlere øko-varer i butikkerne
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.