Roskildeområdet er plaget af røverier

På fire måneder har især dagligvarebutikker været udsat for væbnede røverier

Netto på Holbækvej i Roskilde er en af de mange dagligvarebutikker i kommunen, som har været udsat for væbnet røveri i den seneste tid. Foto: Henrik Denman

Om aftenen onsdag i sidste uge blev Netto i den midtsjællandske by Hvalsø udsat for et røveri, da to mænd truede ansatte med en kniv til at udlevere et antal mønter.

Røveriet fandt sted kort før lukketid kl. 22, da de to mænd truede personalet for at få penge. Efter at være truet med kniven, fik røverne udleveret en pengekassette med mønter. Derefter løb røverne ud af butikken.

Politiet blev straks derefter alarmeret. Flere politipatruljer var hurtigt på stedet og havde bl.a. hunde med i eftersøgningen af røverne, men det lykkedes ikke at opspore dem.

Røveriet føjer sig til en lang række røverier mod butikker i Roskildeområdet, hvoraf de fleste er uopklarede. På fire måneder er der sket 20 væbnede røverier mod først og fremmest dagligvarebutikker. De fleste røverier har fundet sted i selve Roskilde, men også byer i den øvrige del af kommunen har været ramt.

Læs også: Tre mænd i fængsel for butikstyverier og røverier

Den lange række væbnede røverier hober sig op hos Midt- og Vestsjællands Politi, som opfordrer offentligheden til at hjælpe med oplysninger i de mange sager.

– Offentligheden kan hjælpe os på den måde, at de kommer til os, hvis de hører et eller andet, måske hører nogen der fortæller noget, hvor man studser over det. Vi har video fra mange af butikkerne, og dem prøver vi at lave sammenligninger af for at se, om det er de samme. Problemet har været, at gerningsmændene i mange af sagerne har været formummede, typisk med et halstørklæde eller andet for munden eller en hætte over hovedet, så man ikke kan se, hvem der er hvem, siger Carsten Andersen, talsmand for Midt- og Vestsjællands Politi.

Bølge af røverier

Bølgen af væbnede røverier begyndte fredag den 20. oktober.

Spar på Holbækvej i Roskilde alarmerede politiet, efter at en ekspedient blev truet af en mand med en køkkenkniv til at udlevere kontanter.

Derefter fulgte et røveri i Rema 1000 i Viby Sj., hvor to mænd, der vurderes at være i 16-17-års-alderen, anvendte en pistol og en kniv til røverier. De greb fat i personalet, da de kom ud af forretningen om aftenen. Personalet kunne imidlertid ikke komme ind i forretningen efter den var blevet lukket, og derfor måtte de to gerningsmænd opgive deres ærinde.

Røverierne fortsatte gennem november og december, hvor bl.a. DagliBrugsen på Klosterengen i Roskilde blev udsat for røveri. Om aftenen kom to gerningsmænd ind i butikken og truede sig til penge med en brødkniv. De havde maskeret underansigt.

I januar truede røvere personalet i Netto på Holbækvej med en kanyle, da medarbejdere opdagede, at en mand var ved at stjæle fra butikken. Manden blev senere anholdt og er også sigtet for butikstyverier i en anden butik.

Flere medarbejdere i de ramte butikker har modtaget psykologhjælp.

Politiet arbejder med en teori om, at der er tale om en gruppe gerningsmænd, som arbejder sammen om røverierne. De våben, der har været anvendt, er knive og mulige revolvere samt hammer, skruetrækker og baseballbat.

Efterforskningsleder Otto Storm fra Midt- og Vestsjællands Politi siger, at flere af butikkerne nu har engageret vagter omkring lukketid.

– Jeg tror godt, det kan være en fornuftig strategi. Det kan jo være med til at afskrække potentielle røvere. Men ellers vil jeg opfordre butikkerne til at afsøge området uden for butikken op til lukketid og så ringe til os, så snart de tænker, at noget er på vej, siger han.