Rester fra julemaden går til spilde

Danske forbrugere vil gerne undgå madspild, men er dårlige til at planlægge og mangler inspiration til at benytte resterne

Forbrugerne er svært glade for slik, appelsiner og gløgg i julen. Rødvinssalget går også ekstragodt op til jul, viser analyse fra Nielsen. Foto: Colourbox

Danskerne vil mindske madspildet i julen, men planlægningen er en udfordring, og når resterne ender i fryseren, ved mange ikke, hvordan de kan bruge dem senere.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup, har fortaget for Stop Spild Af Mad.

– Danskerne vil rigtig gerne undgå madspild, men der er desværre langt fra handling til ord. Særligt i julen. Og når vores nye gallupundersøgelse viser, at kun 2 pct. af danskerne serverer portioner til jul, som er tilpasset i størrelsen, tyder noget på at der fortsat er behov for oplysning, siger udtaler Selina Juul, bestyrelsesformand og stifter af Stop Spild Af Mad.

Den seneste undersøgelse om bæredygtigt forbrug fra Landbrug & Fødevarer viser, at godt seks ud af ti danskerne forsøger at undgå madspild i husstanden, og Kantar Gallups undersøgelse viser, at kun én pct. er ligeglade med at undgå madspild i julen.

Mangler ideer

Alligevel er kun 14 pct. gode til at have styr på planlægningen af julens mad og resterne, og 12 pct. siger, at de kan planlægge, der ikke er noget til overs.

Der er altså meget mad tilbage efter julens måltider, og kun hver tredje når at bruge julens rester i tide. Det skyldes i høj grad, at forbrugerne mangler inspiration til, hvordan de skal bruge resten af julemaden.

Kun 5 pct. svarer, at de har masser af god inspiration til at bruge julens rester.

– Når kun 5 pct. svarer, at de har masser af god inspiration til at bruge julens rester samtidig med, at så mange har svært ved at planlægge julen, tyder det altså på, at der fortsat skal udvikles og formidles gode råd og værktøjer, der kan hjælpe danskerne med at undgå madspild i juletiden, siger Selina Juul.

 

DEL
Forrige artikelIndkøbsturen finder nye, digitale veje
Næste artikelDansk Cater leverer topresultater
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.