Rema satte en mindre tobakslavine i gang

Siden Rema proklamerede, at tobakken bliver gemt væk, har flere kæder sagt, at de følger efter. Netto er godt i gang

Foto: Helle-Karin Helstrand

Discountkæden Rema 1000 rystede formentlig hele dagligvarebranchen og ikke mindst kiosker og servicestationer, da kæden onsdag den 27. juni via en pressemeddelelse fortalte, at tobakken ikke længere skal være synlig i butikkerne.

Det varede da heller ikke mere end lige godt to timer før Salling Group var klar til at følge efter – eller at overhale indenom med et tidspunkt for eksekvering, der ligger tre måneder før Rema 1000.

Resten af dagligvarehandlen lover at følge efter, men der er ingen tidsplan. Det er der heller ikke hos kiosker og servicestationerne, der formentlig vil blive ramt forholdsmæssigt hårdere ved at gemme tobakken væk. Så her venter man på en eventuel lov.

Om den kommer, er det ikke lykkedes for Dansk Handelsblad at få svar på.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby henviser via sin presseafdeling til sundhedsordførerne, og blandt dem, DH har spurgt på mail, svarer kun SF. Partiet støtter med flere forslag, at man med lovgivning forebygger unges rygning.

Det er ikke nyt for handlen at bringe de gemte cigaretter frem. Faktisk fremlagde købmændene organisation DSK en 12 punkts tobaksplan for sundhedsminister Ellen Trane Nørby i april. En del af planen var at gemme tobakken væk. Men også en mindre afgiftsforhøjelse, bøder til de unge for at købe tobak, rygeforbud på erhvervsskoler var en del af planen.

TIDSLINJE for TOBAKSLAVINEN:

Den 27. juni:

9.15: Rema 1000 sender lover i pressemeddelelse at have al synlig tobak væk i butikkerne ved årsskiftet

Dansk Handelsblad (DH) spørger straks Dagrofa, Salling Group og Coop, hvad de gør.

10.18 svarer informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen, på sms, at Coop ikke vil kommentere konkurrenternes tiltag. Coop vil melde ud, når koncernen er klar

11.35: Salling Group fortæller i en pressemeddelelse, at koncernen har gemt al tobak væk inden 1. oktober i år

14.01: Onlinesupermarkedet Nemlig.com skriver til DH: Vores kunder bliver aldrig eksponeret for cigaretter via tilbud eller anden promovering og skal aktivt søge efter cigaretterne på sitet, hvis de vil købe tobaksvarer

15.05: Dagrofa siger blandt andet, at man vil følge markedet. Der er ingen dato på

17.09: Coop siger i Politiken, at koncernens kæder også vil gemme tobakken. Ingen dato for hvornår

Senere på ugen svarer discountkæderne Aldi og Lidl på en forespørgsel på mail, at begge kæder arbejder med planer for at fjerne tobakken, men der er endnu ikke en officiel tidsplan.

DH har siden på mail spurgt OK Plus, Q8, Circle K, 7-Eleven, Løvbjerg, ABC Lavpris og Nærkøb om, hvorvidt kæderne har planer om at gemme tobakken væk. Avisen har modtaget nedenstående svar:

OK Plus:

”Vi vil meget gerne kende omfanget af en skærpet lovgivning inden vi begynder at gøre noget, da det vil være forbundet med væsentlige omkostninger at gennemføre i hele kæden.”

7-Eleven:

“Reglerne bør være ens for alle. For 7-Elevens vedkommende vil vi indtil videre afvente hvad der sker politisk.”

Løvbjerg:

”Vi holder naturligvis øje med, hvad der sker i markedet og følger kundernes reaktioner tæt, men har endnu ikke truffet en konkret beslutning.”

Circle K:

”Vi følger den nuværende lovgivning på området, men hvis der fra politisk side skulle komme nye retningslinjer, vil vi selvfølgelig bakke op om det.”