Rekordunderskud i Aldi

Aldis underskud blev et rekordhøjt minus på 326 mio. kr. i 2017. Store afskrivninger på ejendomme efter lukningen af 32 butikker slår igennem i regnskabet

Aldi er ved at udrulle et nyt butikskoncept, som her i en butik i Odense, som Aldis topchef Finn Tang har store forventninger til. Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

Aldi er efterhånden vant til at præsentere trecifrede millionunderskud i Danmark. Sådan har regnskabshistorikken været siden 2012, og 2017 blev ingen undtagelse.

Tværtimod steg discountkædens underskud til nye højder og sneg sig for første gang over 300 mio. kr. herhjemme.

Helt præcist blev Aldi Danmarks årsresultat et minus på 326 mio. kr. i 2017, hvilket er 83 mio. kr. højere end underskuddet i 2016.

Ligeledes gik Aldi Danmarks driftsresultat tilbage med et minus på 84 mio. kr. i forhold til 2016 og steg til minus 313 mio. kr.

Et lille lyspunkt i mørket er der dog i Aldis regnskabsmeddelelse, for kæden formåede at hæve omsætningen med 164 mio. kr. i forhold til forrige år, så Aldi i 2017 omsatte for 3,83 mia. kr.

Det på trods af, at kæden lukkede 32 butikker i juni og juli.

Og særligt de store afskrivninger på ejendomme i forbindelse med lukningen af de 32 butikker og et følgende ekstra stort tab på nonfood varelagre, som har været dyrt at realisere, angiver adm. direktør Finn Tang som de væsentligste årsager til det ekstraordinære store underskud.

– Vi må erkende, at det er et ganske utilfredsstillende resultat, vi har præsenteret, siger en ærlig Aldi-topchef Finn Tang, der ellers ikke kan tage det store underskud på sine skuldre, da han kun har været adm. direktør for Aldi Danmark i de sidste fire måneder af 2017.

Lang vej til overskud

Aldi har iværksat en omfattende moderniseringsplan, der også inkluderer udrulningen af et nyt butikskoncept. Målet er at højne kundernes butiksoplevelse og derved sikrer en højere butiksomsætning og et større gennemsnitkøb per kunde.

– På sigt, tror jeg på, vi igen kommer op over 200 butikker i Danmark. Vores vigtigste fokus er dog lige nu og her at hæve væksten i de eksisterende 189 butikker, blandt andet via et bedre og bredere udvalg af friske varer, siger Finn Tang.

Det seneste overskud i Aldi var tilbage i 2009.

Hvornår Aldi igen bliver en rentabel forretning i Danmark, ønsker Finn Tang ikke at fortælle i offentligheden.

– Hvornår vi selv forventer at give overskud, holder vi inde for egne døre. Men der venter nogle investeringstunge år. I 2018 bliver underskuddet ikke lige så stort som i 2017, som i høj grad var helt utilfredsstillende. Men vi forventer stadig et stort underskud i 2018 som følge af vores investeringsplan, siger Finn Tang.