Rapport foreslår lavere punktafgifter

En ny rapport fra Skatteministeriet om afgifter lægger bl.a. op til at sænke punktafgifter på grænsehandelsfølsomme varer.

Skatteminister Karsten Lauritzen foreslår, at politikerne tager hensyn til grænsehandlen i drøftelserne om lavere afgifter. Foto: Skatteministeriet

En ny rapport fra Skatteministeriet viser, at der er grundlag for at afskaffe og sanere en række punktafgifter som f.eks. kaffe og te og at reducere punktafgifter på flere varer, som er populære i grænsehandlen.

Rapporten lægger op til at reducere afgifterne på flere grænsefølsomme varer som chokolade og slik, vin og spiritus. Dermed imødekommer rapporten et stort ønske fra dagligvarebranchen om at lempe på en række afgifter for at dæmme op for grænsehandlen.

Det er nu op til Folketingets politikere at drøfte rapportens anbefalinger og finde frem til, hvilke afgifter man kan blive enige om at sanere eller helt afskaffe. Det vil indgå i drøftelserne af regeringens erhvervs- og iværksætterudspil.

– Regeringen har fra første dag haft øjnene rettet mod virvaret af punktafgifter, som skaber unødig bøvl og besvær for erhvervslivet. Det skal vi forsøge at rydde op i.

– Næste skridt er, at vi fra politisk hold tager endelig stilling til, hvilke afgifter der skal saneres – eller helt afskaffes. Her vil vi selvfølgelig lægge vægt på rapporten, men også tage en række andre politiske hensyn, f.eks. til grænsehandlen, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Handlens reaktioner

Hos Dansk Erhverv siger skattepolitisk chef Jacob Ravn, at saneringsudvalgets forslag ikke har den store effekt på grænsehandlen.

– Hvis man skal i mål her, så bør man fjerne indekseringen af punktafgifterne og sænke afgifterne på chokolade, spiritus og vin med 25 pct. Dansk Erhverv spillede disse forslag ind i saneringsudvalgets arbejde, men man valgte desværre ikke at gå videre med dem i udvalgsarbejdet, siger han.

Større tilfredshed finder man hos De Samvirkende Købmænd.

– Det er et klokkeklart budskab, der kalder på politisk handling, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen om rapportens anbefalinger om at sænke afgifterne på grænsefølsomme varer.

 

 

 

DEL
Forrige artikelHøgsted afliver sammensmeltning af kæder
Næste artikelRema når 300 butikker – forbrugerne vil have mere
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.