Når en kinesisk netbutik sender en pakke, er der rabat på leveringen i det land, pakken afleveres i. Det er en af årsagerne til, at mange handler på kinesiske webshops.

Nu vil USA opsige sit medlemskab af den internationale postunion, UPU, fordi man ikke kan få fjernet Kinas portorabat på pakker, der sendes til USA.

USA’s præsident Donald Trump har gentagne gange raset over, at Kina med status som u-land får store rabatter på ”last mile” udbringningen, når det amerikanske postvæsen bringer kina-pakker fra modtagelsesstedet i USA til slutmodtager.

I Danmark er der en tilsvarende utilfredshed med rabatten, og Foreningen for dansk Internethandel, FDIH, har igennem flere år opfordret både den danske regering og EU til at prioritere postaftaler, momsproblemer og tvivlsom kvalitet i flere kinesiske produkter, så vi får en mere fair og sikker e-handel.

– Vi forstår amerikanernes frustration over den helt urimelige rabat, som Kina opnår, fordi landet fortsat står som u-land i UPUs aftaler. Det giver kinesiske webshops en urimelig konkurrencefordel, når de kan sende pakker billigere fra Beijing til Køge, end en dansk netbutik kan sende en tilsvarende pakke fra Brønderslev til Brønshøj. Det er unfair konkurrence, så det basker, siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

Svenskerne har handlet mod rabatten: Ny svensk afgift dæmmer op for Kina-pakker