Politisk aftale om at sænke punktafgifter

Den planlagte forhøjelse af punktafgifterne fra årsskiftet bliver annulleret, og emballageafgiften på emballage med pant afskaffes.

Arkivfoto: Henrik Denman

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre søndag indgået en aftale om at sænke afgifterne på en række af de mest populære varer i grænsehandlen.

Sænkningen af afgifter på flere grænsehandelsfølsomme varer er en del af aftalen om en erhvervs- og iværksætterpakke. Den indeholder en række initiativer for at skabe vækst, bl.a. en grænsehandelspakke og afgiftssanering.

I grænsehandelspakken indgår en afskaffelse af nøddeafgiften og en annullering af den planlagte forhøjelse af punktafgifterne, som skulle gælde fra januar 2018. Aftalen gælder bl.a. afgifterne på chokolade og vin.

Desuden afskaffes emballageafgiften for pantbelagte drikkevarer (øl og sodavand) samt tillægsafgiften på alkoholsodavand. Det vil ske fra 1. juli 2019.

Aftalen indebærer også, at kontrollen med punktafgifter styrkes.

Saneringen af afgifter betyder, at afgiften på te afskaffes.

Med aftalen afsættes der 0,7 mia. kr. i 2018 stigende til ca. 2,2 mia. kr. i 2025 til hele pakken.

– Jeg glæder mig over, at der er flertal for at fjerne gamle og bøvlede afgifter. Dermed gør vi det billigere at være dansker og lettere at drive virksomhed. Og vi gør det mindre attraktivt at grænsehandle til gavn for danske arbejdspladser, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Læs mere om Erhvervspakken