Pantsag har topprioritet for ny topdirektør

Tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen kan begynde sit nyt topjob i Dansk Erhverv med at presse EU i sagen om manglende pant i grænsebutikkerne

Foto: Helle Moos

Dansk Erhvervs nye adm. direktør, tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, vil have en presserende opgave højt placeret på sin arbejdsliste: At få en afgørelse fra EU-Kommissionen på Dansk Erhvervs klage om manglende pant i grænsehandlen. Dansk Erhvervs afleverede en klage til EU-Kommissionen for mere end to år siden, mere præcist i marts 2016. Men EU-Kommissionen har endnu ikke givet lyd fra sig.

Som tidligere erhvervsminister har Brian Mikkelsen ikke haft punktafgifter som sit arbejdsområde, da det hører under skatteministeren. Men han har haft fokus på grænsehandlen. Så sent som sidste uge viste han netop pantsagen stor interesse, da han besøgte Meny i Christiansfeld for at få et indtryk af, hvad grænsehandlen betyder i hverdagen for et sønderjysk supermarked.

Besøget fandt sted to dage før han sagde farvel til posten som erhvervsminister og til politik på landsplan for at sætte sig i direktørstolen i Dansk Erhverv. I Christiansfeld sagde han bl.a. om pantsagen:

– Vi er nødt til at presse Kommissionen rigtigt meget – og også tyskerne til at indgå en aftale, så der også betales pant i grænsehandlen.

Stor politisk erfaring

Brian Mikkelsens entré i Dansk Erhverv blev samtidig et hastigt farvel til Jens Klarskov, der er fratrådt “efter gensidig aftale”. Ifølge Dansk Erhvervs bestyrelsesformand, Jens Mathiesen, var tiden “inde til at lade nye kræfter træde til”.

Med Brian Mikkelsen får erhvervsorganisationen for bl.a. dansk detailhandel en udadvendt topchef, der fra starten har et nøje kendskab til handlens udfordringer og til den politiske arbejdsgang på Christiansborg og i ministerierne.

– Politik er uden tvivl en stor del af mit DNA, så det vil fortsat være et centralt udgangspunkt for mit nye virke som adm. direktør, sagde han ved tiltrædelsen og tilføjede:

– Der er således ikke tale om et fravalg af dansk politik, men om et tilvalg af en dagligdag, hvor jeg får mulighed for at kæmpe endnu mere for dansk erhvervslivs vilkår og muligheder.

Brian Mikkelsen har allerede sat andre væsentlige emner på sin arbejdsliste end pant i grænsehandlen. Han vil fokusere på digitalisering i detailhandlen, på talent og udviklingen af rammevilkårene.

DEL
Forrige artikelI netsupermarkedet går kunder efter økologi og sundhed
Næste artikelPlantefars skaber eksporteventyr
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.