Overskudsmad slår alle rekorder

Opgørelse fra Stop Spild Af Mad viser, at kæderne uddelte 204 tons overskudsmad i julen 2017

Foto: John Ehbrecht

Fordelingen af julemad til trængte familie nærmest eksploderede i 2017, hvor næsten alle dagligvarekæder var med til at donere overskudsmad. Dagligvarebutikkerne gav samlet omkring 204 ton overskudsmad til trængte familier.

Det viser en opgørelsen, Stop Spild Af Mad har lavet for Dansk Handelsblad. Opgørelsen viser, at Coop i samarbejde med Stop Spild Lokalt uddelte 80 ton overskudsmad.

Netto samarbejdede med Kirkens Korshær og FødevareBanken og uddelte 74 ton overskudsmad. Lidl Danmark arbejdede sammen med Blå Kors Danmark, og det gav omkring 10 ton overskudsmad.

Irma uddelte sammen med Foodsharing Copenhagen omkring 10 ton overskudsmad. Rema 1000s samarbejde med Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp resulterede i 30 ton overskudsmad.

God idé
Selina Juul siger:

– Rema 1000, Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp var i 2015 de første, som begyndte systematisk uddeling af god overskudsmad fra supermarkeder den 23. december i kraft af vores landsdækkende uddeling at overskudsmad Juleoverskud. I julen 2017 var stort set alle danske detailkæder med på vognen omkring juledagene med deres egne initiativer.

– Det er en rigtig god idé at få udnyttet al den overskudsmad, som supermarkeder brænder inde med inden de store helligdage som jul, pinse og påske. Kunderne orker ikke at købe julemad efter julen er overstået, derfor giver det god mening at få indsamlet overskudsmaden og donere maden til fattige familier, hjemløse og de udsatte, siger Selina Juul, stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.

Hos kæderne glæder man sig over muligheden for at kunne bruge datokritiske varer til gode formål i stedet for at kassere varerne.

– Vi vil fortsætte vores tætte samarbejde med FødevareBanken i 2018, da detailbranchens udfordring med overskudsmad langt fra er løst med en juleindsats, og vi har store ambitioner i Netto, siger landedirektør i Netto, Brian Seemann Broe, i en kommentar.

Foodsharing Copenhagen ser også store perspektiver i at donere overskudsmad.

– Vi mener ikke, at mad, der kan spises, skal gå til spilde. Derfor støtter vi Irma i at donere overskydende mad, der ellers ville være blevet smidt ud, siger Saimonas Skurichinas fra Foodsharing Copenhagen.

DEL
Forrige artikelForbrugere flokkes om plantefars
Næste artikelDirektionen i Coop ændrer nok engang udseende
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.