Onlinebutikker skal sælge til hele EU

EU-landene er blevet enige om at indføre en salgspligt ved e-handel, men ifølge Dansk Erhverv er der mange uklarheder i forordningen.

Foto: Helle-Karin Helstrand

Uanset om danske onlinebutikker kan se en forretning i det, vil de fremover skulle sælge til alle borgere i EU. Det er resultatet af en ny EU-forordning.

– Det er en trist dag for europæisk e-handel. Hvis flere netbutikker skal turde kaste sig ud i at sælge online i flere lande, havde det rigtige været at hjælpe dem fx ved at fjerne eller mindske de mange forhindringer som eksempelvis forskelle i forbrugerregler og produktstandarder. Men det har man desværre valgt at lukke øjnene for, siger markedschef i Dansk Erhverv Lone Rasmussen.

Danske webshops skal ikke sørge for levering af varerne ud af landet. Dog er det uklart, hvem der skal sørge for transporten af en vare i forbindelse med reklamationer.

– En lille netbutik, der kun leverer til forbrugere i Danmark, kan blive pålagt at betale for transport frem og tilbage til f.eks. Grækenland i forbindelse med en klagesag. Det er en stor udgift, de ikke vil kunne gardere sig mod, forklarer Lone Rasmussen.

Også fælder for forbrugerne

Forordningen giver samtidig danske forbrugere flere muligheder for at handle i andre EU-lande, der har en lavere moms. Og det kan ramme danske webshops, men er heller ikke nødvendigvis et gode for forbrugerne, mener Dansk Erhverv.

– Forbrugerne får ret til at købe i netbutikker, der ikke sælger aktivt til deres land. Men så skal de selv stå for transport og selv sikre sig, at de varer de bestiller, lever op til standarder og regler i deres eget land. De kan ikke kræve hjælp af netbutikken på deres eget sprog. Det er ikke god kundeservice. Men er det god forbrugerpolitik? Det synes vi faktisk ikke, siger Lone Rasmussen.

Forordningen skal implementeres i de enkelte lande, før den kan træde i kraft, og på grund af flere uklarheder i forordningen foreslår Dansk Erhverv, at der både i Danmark og EU nedsættes implementeringsgrupper.

– Forslaget efterlader en uklar retstilstand på flere afgørende områder. Det er derfor vigtigt, at der nedsættes en implementeringsgruppe i Bruxelles, så der sikres en fælles fortolkning. Ellers lades EU’s netbutikker og forbrugere i stikken, siger Lone Rasmussen.