Olivenolie topper prisstigninger

Sygdom i oliventræer er stærkt skyld i prisstigninger på knap 15 pct. det seneste år. Omvendt er mineral- og kildevand blevet mere end 10 pct. billigere

Priserne på olivenolie er steget med godt 15 pct. det seneste år. Arkivfoto: Mikael Hjuler

På et år er priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer steget med 1,6 pct. herhjemme.

Som sædvanligt er der dog store forskelle på prisændringerne varekategorierne imellem, viser gennemgangen af Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

Særligt har forbrugerne oplevet, at købet af olivenolier er blevet væsentligt dyrere det forgange år.

Sygdom slår igennem på prisen

Her er prisen steget med ikke mindre end 14,7 pct., hvilket hænger nøje sammen med, at olivenproduktionen i både Italien og Spanien har været ramt af en pest, som har fået navnet oliven-ebola.

Denne pest fik allerede i august sidste år Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, til at varsle prisstigninger på en del olivenolier på ca. 10 pct. i Coops butikker.

27 varegrupper er blevet billigere

Næststørste stigning har der været på kategorierne frisk mælk, andre mejeriprodukter, der blandt andet dækker fløde, hvor priserne er steget med 11,2 pct. fra januar 2017 til januar i år.

Det er dog langt fra indenfor alle kategorier, at priserne er blevet dyrere. Indenfor 27 varegrupper er priserne faldet. Største fald har der været på mineral- kildevand med et dyk i prisen på 11,2 pct.

Herefter følger alkoholiske læskedrikke med et prisfald på 8,7 pct. og kategorierne tørrede frugter og nødder samt lamme- og gedekød med fald på 8,4 pct.