Øko-forening vil lancere diplom til super øko-landmænd

Planer om et super-øko-mærke er skrinlagt, men på Økologisk Landsforening generalforsamling præsenterede formanden et ØkologiLØFT

- Når vi løfter økologien, løser vi ikke bare udfordringer i samfundet, landbruget og miljøet, men vi øger også forbrugernes opbakning til økologien, sagde formand for Økologisk Landsforening Per Kølster på foreningens generalfrosamling.

ØkologiLØFT hedder et nyt initiativ, som formand for Økologisk Landsforening Per Kølster netop har præsenteret på foreningen generalforsamling.

ØkologiLØFT betyder blandt andet, at en landmand kan få et diplom i stil med restauranter, offentlige køkkener og kantiner, når økologien “løftes” på forskellige parametre.

– ØkologiLØFT skal være drivkraft for udvikling af økologi på den enkelte bedrift, og dermed levere på flere af FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed, sagde Per Kølster ifølge en pressemedelelse i forbindelse med præsentationen.

Økologisk Landsforening har tidligere haft som mål at skabe en slags super øko-mærke, der skulle løfte økologien på tilsvarende måde. Det mødte dog modstand i bl.a. daglig- og fødevarebranchen og er nu skrinlagt.

Diplom i guld, sølv eller bronze

– ØkologiLØFT skal ikke være et nyt lag af ensrettede regler. ØkologiLØFT er i stedet baseret på individuelle gårdudviklingsaftaler, og nært samarbejde med et gårdudviklingsråd, der hjælper landmanden til at opfylde økologiens bæredygtighedsmål, siger Per Kølster.

Landmanden kan for at få diplomet i guld, sølv eller bronze vælge fra et katalog af effektive handlinger, hvordan hun eller han løfter gårdens leverancer inden for seks økologisk bæredygtighedsmål: Klima, natur, dyrevelfærd, næringsstofforsyning og lokale ressourcer, socialt ansvar samt levende landdistrikter.

ØkologiLØFT afprøves lige nu på en række testbedrifter, og Økologisk Landsforening forventer at præsentere et koncept til efteråret.

Generalforsamlingen finder sted i Vingsted, hvor 300 økologiske landmænd, virksomheder og storkøkkener er samlet.

DEL
Forrige artikelLørdag er årets første kartofler på Meny’en
Næste artikelReitan Distribution i fuld gear fremad
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.