Ø-kommuner har flest dagligvarebutikker per indbygger

Læsø og Samsø har den største koncentration af dagligvarebutikker af samtlige kommuner i Danmark

Foto: Colourbox

Mens mindre bysamfund for længst har mistet deres sidste dagligvarebutik eller kæmper for den lokale købmands overlevelse, står det anderledes til hos landets små ø-kommuner.

Det er nemlig her, man finder den absolut største koncentration af dagligvarebutikker per indbygger i Danmark.

Allerflest dagligvarebutikker har den populære ferieø Læsø i Kattegat.

Her forsyner øens tre dagligvarebutikker de 1.807 faste indbyggere, hvilket betyder, at der er 602 indbyggere til hver butik.

Næststørste koncentration finder man på Samsø med 3.720 indbyggere, hvor fire dagligvarebutikker, en Netto, en SuperBrugsen og to Dagli’Brugsen, forsyner øens faste beboere og de mange turister med dagligvarer.

Det giver en koncentration på én dagligvarebutik til 930 samsinger.

Og det billede er ikke usædvanligt.

De fem kommuner i Danmark med den højeste koncentration af dagligvarebutikker er alle ø-kommuner, viser en gennemgang i Supermarkedshåndbogen 2018, udarbejdet af Retail Institute Scandinavia.

Tredobler salget

På Læsø er der stille i vinterhalvåret, mens turister til gengæld strømmer til øen netop nu.

I juli besøges øen af ca. 10.000 turister hver uge.

Alene i perioden maj-august fragter Læsøfærgen mere end 125.000 passagerer til og fra øen, og den travlhed smitter i den grad også af på SuperBrugsen Byrum med ca. 450 indbyggere.

– Det er om sommeren, vi skal tjene vores penge. Her tre til firedobler vi omsætningen i højsæsonen i forhold til en normal vinteruge, siger brugsuddeler Ivan Kristensen.

Han fortæller, at nedsatte færgepriser til øen som følge af en ny lov, også har betydet ekstra turister til øen de senere år.

– Mens vi kan sælge alle ferskvarer om sommeren, kniber det mere om vinteren. Som SuperBrugsen skal vi følge kædens markedsføring, og det kan godt være en udfordring, at vi skal have hele sortimentet i ferskvarer om vinteren, siger Ivan Kristensen.

Den kommune med den laveste koncentration af dagligvarebutikker per indbygger er Fredensborg. Her er der 3.707 indbyggere for hver dagligvarebutik.