Nyt fondsejerskab tærer på Dansk Supermarkeds pengetank

Et ekstraordinært udbytte på 5,5 mia. kr. betalte sidste år for Mærsks sidste aktier i Dansk Supermarked. Det har bragt egenkapitalen på niveau med Coops

Hvis ikke Dansk Supermarked selv havde sat sig på rekorden for udbyttebetaling i dansk dagligvarehandel for fem år siden, ville et ekstraordinært udbytte på 5,5 mia. kr. sidste år have ligget helt i top.

I 2013 trak ejerne hele 17,6 mia. kr. ud af Dansk Supermarked for at finansiere første etape af den nuværende eneejer Salling-fondenes storopkøb af medejer A.P. Møller-Mærsks aktier i den aarhusianske detailgigant.

Og i slutningen af 2017 blev der altså udbetalt et nyt stort milliardbeløb, da Salling-fondene overtog de resterende 19 pct. Mærsk-ejede aktier i Dansk Supermarked.

Det fremgår af Dansk Supermarked Groups årsrapport for 2017, at den samlede udbyttebetaling udgjorde 5,68 mia. kr.

I 2016 var det tilsvarende beløb 2,7 mia. kr.

De store dræn i kassen i de seneste år har bragt egenkapitalen i Dansk Supermarked ned på et niveau, som ikke er set i mange, mange år.

Ved udgangen af 2017 havde Dansk Supermarked en egenkapital på knap 3 mia. kr. – nærmere bestemt 2,95 mia. kr.

Med en samlet balance på 22,2 mia. kr. i moderselskabet er soliditetsgraden – egenkapitalens andel af virksomhedens aktiver – nu nede på godt 13 pct.

Coop vinder på soliditet

– Det er ikke noget, der på nogen måde gør os nervøse – og i øvrigt heller ikke vores samarbejdspartnere. Vi har for det første et relativt pænt resultat hvert år, som over tid vil genopbygge egenkapitalen, siger Dansk Supermarkeds finansdirektør Anders Hagh.

Han peger desuden på, at der ligger en skjult reserve i Dansk Supermarkeds store ejendomsportefølje.

– Vi har optaget realkreditlån i vores ejendomme til markedsværdi, mens de i regnskabet er optaget til bogført værdi. Det vil sige, at der underliggende ligger en værdi i Dansk Supermarked, som ikke er afspejlet i regnskabet, siger han.

Aktuelt er Dansk Supermarkeds egenkapital kun en smule større end den, som rivalen Coop kunne fremvise ved udgangen af 2017.

Coop bliver almindeligvis anset for at være fattigere end rivalen, men egenkapitalen i Coop Amba-koncernen blev opgjort til 2,8 mia. kr. ved årsskiftet.

Coop Ambas samlede balance er imidlertid mindre end Dansk Supermarkeds, så soliditetsgraden er faktisk højere med godt 19 pct.

DEL
Forrige artikelNu skylder Dansk Supermarked leverandørerne 11 mia.
Næste artikelNye toner om samarbejde i Coop-familien
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.