Ny storkonflikt afblæst

500.000 privatansatte har stemt ja til ny overenskomst, erfarer Finans

Dagens ja til ny overenskomst sikrer fortsat dagligvarebutikkerne friske forsyninger. Arkivfoto: Kiwi

En ny storkonflikt, der ville have involveret 500.000 privatansatte, er afblæst i 11.time, erfarer Finans, som har oplysningerne fra flere kilder, der allerede er blevet forelagt resultatet af urafstemningen, som Forligsinstitutionen præsenterer over middag i dag.

Dermed undgår Danmark at blive kastet ud i den første storkonflikt siden 1998, hvor den såkaldte gærkrise lammede landet i 11 dage og betød en så voldsom hamstring af det eftertragtede produkt, at butikkerne fuldstændig udgik for gær efter kort tid.

Systematisk overarbejde
Mens toppen i fagforeningerne i blandt andet LO, 3F, HK, FOA og Dansk Metal havde anbefalet deres medlemmer at stemme ja til den nye overenskomst, var der flere steder i landet anderledes lokal modstand til overenskomstforliget op til urafstemningen.

Et stort stridspunkt i overenskomstforliget var nemlig udsigten til systematisk overarbejde, hvor arbejdsgivere kan tvinge medarbejdere til en 42-timers arbejdsuge i perioder fordelt med en ekstra time per dag om ugen.

Med dagens ja til den nye overenskomst indenfor transport, logistik og byggeri kan medlemmerne blandt andet se frem til fuld løn under forældreorlov, to børneomsorgsdage, bedre muligheder for efteruddannelse samt en mindre reallønsfremgang.