Ny Landmad-ejer opsiger franchiseaftaler

De 5 Gaarde afslutter samarbejdet med de sidste Landmad-butikker

Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen åbner i august 2016 Landmad i Aarhus sammen med franchisetagerne (til venstre) Birgitte og Maria Bager. Foto: Helle-Karin Helstrand

Med udgangen af januar står der ikke længere Landmad over døren på de sidste fire Landmad-butikker, der ligger i Horsens, Aalborg, Aarhus og Silkeborg.

De 5 Gaarde, der overtog Landmad i efteråret har opsagt aftalerne.

Landmad i Skanderborg har allerede skiftet navn til HøstBar, og i sommer forlod ejeren af  butikkerne i Holbæk og Roskilde kæden og skiftede navn til Cafe Korn.

I begyndelsen af september sidste år gik selskabet bag franchisevirksomheden og webshoppen Landmad i konkursbehandling.

Landmad blev dog reddet af ejerkredsen bag De 5 Gaarde, Holck Povlsen-familien med Bestseller-milliardær Anders Holck-Povlsen, Lensgreve Bendt Wedell, Schackenborg Fonden og H.K.H. Prins Joachim, og butikkerne fortsatte som franchisevirksomheder.

Men det er slut nu.

– De 5 Gaarde har opsagt franchiseaftalen med os med udgangen af januar, fortæller den ene af de to ejere af Landmad i Aalborg, Annette Larsen.

Fortsætter under nyt navn

– Der er ingen, der har smækket med døren, og vi er blevet behandlet godt. Det er selvfølgelig ærgerligt at miste et godt brand. Kunderne har tillid til os, fordi alle kædens butikker har solgt mad af høj kvalitet. Men nu kan vi selv bestemme, hvad vi har på hylderne, og vi skal ikke længere betale franchise-fee, tilføjer hun.

Annette Larsen kører sammen med sin mand Jan Andersen videre med både butik og cafe.

– Det eneste, kunderne vil kunne se, er, at vi ændrer navn til Cafe Bonden. Vi fortsætter med samme leverandører, og snart får vi sølvmærket i Økologi. Vi fortsætter også et indkøbssamarbejde og en erfa-gruppe med fire andre butikker, fortæller Annette Larsen.

Maria Bager, der er medejer af butik og cafe Landmad i Aarhus, bekræfter, at De 5 Gaarde har opsagt aftalerne, og at det er sket i fred og fordragelighed.

– Vi har hele tiden haft problemer med at sælge nok varer fra butikken, selv om ideen om de lokale varer er rigtig god, så i første omgang lukker vi den del. Men vi kører videre med cafeen, der fra 1. februar hedder Landcafeen, siger Maria Bager.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra De 5 Gaarde.