Ny emballage skal mindske madspild

Forskere vil afprøve sukker, salte og planteekstrakter i emballager for at forebygge råd. Dansk Supermarked er med i projektgruppe.

Ny emballage skal mindske madspild
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Danske forskere er netop nu ved at udvikle ny aktiv emballage, som skal sikre, at frugt og grønt ikke rådner så hurtigt i butikkerne og hjemme hos forbrugerne, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Målet er, at færre frugter og grøntsager ryger i affaldscontaineren.

Sukker, salte og planteekstrakter kan blive ingredienser i den nye emballage, som fødevarerne skal pakkes ind i. Udover at hindre råd vil en anden type emballage mindske udledning af CO2.

Derudover undersøges forskellige løsninger til at reducere fugtindholdet eksempelvis ved at anvende coated papir og pap, som opsuger fugten inde i emballagen, så mikroorganismerne får dårlige vækstbetingelser.

Målet er at udvikle og afprøve minimum fem forskellige emballageløsninger, der kan bekæmpe råd og skimmel.

Projektet har fået ca. 3,5 mio. kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP), og med i projektet er Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, Hunsballe Grønt, Limfjord Danske Rodfrugter, DLG Lammefjords Grønt A/S, Schur Pack Denmark a/s, NNZ Scandinavia ApS, Scanstore Packaging A/S og Dansk Supermarked A/S.

Projektet forventes afsluttet ved udgangen af 2018.