Nutella slipper ikke for afgifter

Nøddeafgiften er væk fra 2020, men produkter med nødder kan fortsat være belagt med afgifter.

Nutella er fremstillet af hasselnødder, men da det indeholder sukker, slipper det ikke for at være afgiftsbelagt, selv om nøddeafgiften afskaffes i 2020. Foto: Ferrero

Regeringen fik sidste år vedtaget sit forslag om at fjerne nøddeafgiften. Dermed ønsker regeringen at gøre det bare lidt mindre bøvlet for leverandørerne af nødder.

Produkter, som indeholder nødder, slipper dog ikke for afgifter, og det vil også i fremtiden indebære mange beregninger at finde frem til, hvor store afgifterne bliver på produkter, som indeholder nødder. Det viser en række svar, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har givet til Folketinget.

Nøddeafgiften er en råstofafgift, som er en del af chokoladeafgiftsloven. Nøddeafgiften er blevet halveret fra den 1. januar i år, og den afskaffes helt den 1. januar 2020.

Grundlæggende vil reglen efter 2020 være, at nøddemasser og lignende, der ikke indeholder sukker eller chokolade, ikke vil være omfattet af chokoladeafgiftsloven.

Selv om nøddeafgiften fjernes, gør det imidlertid ikke alle nøddeprodukter afgiftsfri.

Det er det kendte chokoladepålæg Nutella et eksempel på. Nutella fremstilles af hasselnødder af den italienske chokoladefabrikant Ferrero.

Skatteordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen, har spurgt ministeren, om Nutella vil ophøre med at være afgiftsbelagt efter chokoladeafgiftsloven, når nøddeafgiften er fjernet.

Hertil svarer Karsten Lauritzen, at Nutella fortsat vil være afgiftsbelagt efter chokoladeafgiftsloven, når nøddeafgiften er afskaffet.

“Nødder, der er forarbejdet, og hvor varen også indeholder sukker eller chokolade såsom Nutella, vil ligesom i dag være omfattet af chokolade- og sukkerafgiften,” skriver ministeren i sit svar.

Til gengæld lover ministeren, at det ser lysere ud med afgifter på peanutbutter. Han fastslår nemlig, at nøddemasser, der ikke indeholder sukker og chokolade, ikke vil være afgiftsbelagt efter chokoladeafgiftsloven, når afgiften på nødder afskaffes i 2020. Det gælder således både smooth og crunchy varianter af peanutbutter.

Nej til positivliste

Det har været foreslået, at Skatteministeriet kunne udarbejde en positivliste over de produkter, bl.a. masser med nødder, som anses for afgiftspligtige masser.

Det mener skatteministeren dog ikke vil være hensigtsmæssigt.

Han oplyser til Folketinget, at det ikke er så ligetil entydigt at afgrænse de produkter, der er afgiftspligtige. De kan nemlig bestå af en lang række ingredienser, hvor sammensætningen er afgørende for, om varen anses for at udgøre en chokolade- eller sukkervare.

“Ved vurderingen af, om en masse anses for afgiftspligtig, herunder masser indeholdende nødder, indgår, om varen efter sin beskaffenhed, anvendelse og ernæringsindhold må betragtes som en chokolade- eller sukkervare,” skriver ministeren.

DEL
Forrige artikelForbrug med Dankort slog rekord i 2017
Næste artikelI 2018 er alle i fødevarebranchen
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.