Nu koster maden det samme som i 2012

Mens den overordnede inflation igen er begynt at vokse lidt, fortsætter fødevarerne med at falde i pris.
Fra december til januar dykkede priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer ifølge Danmarks Statistik med 0,1 pct. , og dermed ligger de 1,0 pct. under niveauet for et år siden.
Den nedadgående tendens har stået på siden slutningen af 2012, og nu skal man helt tilbage til maj 2012 for at finde et tidspunkt, hvor maden var billigere, end den er nu.
Januars prisindeks lå på 134,3, hvor det i slutningen af 2012 toppede på 136,1.
Afgiftsfald og konkurrence
Afgiftssænkninger på fedt og sodavand i den mellemliggende periode spiller helt sikkert stadig en rolle for det lavere prisniveau, men generelt set har prisudviklingen været svag eller negativ på en bred vifte af fødevarer - nogenlunde i takt med de internationale råvarepriser - med dyrere mælk og andre mejeriprodukter som en klar undtagelse.
Spørger man dagligvarebranchen selv, vil forklaringen helt sikkert være, at det er den hårde konkurrence, der holder priserne nede.

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis