Knap 200 km nord for Gøteborg og få km fra den svensk-norske grænse ligger det 12 år gamle Nordby Shoppingcenter, der er et af Skandinaviens største indkøbscentre med 110 butikker fordelt på 80.000 kvm.

I området, på den svenske side af grænsen, bor der i en radius af et par timers kørsel kun omkring et par hundrede tusinde mennesker. Alligevel sælger centrets to supermarkeder, MaxiMat og Nordby Supermarket, til sammen for knap 1,4 mia. dk kr. om året.

På den anden side af grænsen bor nemlig i samme afstand 1,5 mio. mennesker. Her ligger blandt andet Oslo, der har knap 700.000 indbyggere.

– 95 pct. af vores kunder er nordmænd. Lidt færre om sommeren, når vi også har en del turister, fortæller butikschef i MaxiMat, Ole Lind.

Ole Lind er Butikschef i MaxiMat i Nordby Shoppingcenter.

I centrets andet supermarked, Nordby Supermarket, vurderer butikschef Heidi Fouganthin, at ni ud af ti kunder har krydset grænsen fra Norge.

Kød i bunker

MaxiMat er med sine 4.500 kvm. det mindste af de to supermarkeder. Til gengæld har varehuset en lang og betjent slagterdisk med færdigretter og delikatesser, som kunderne kan købe efter vægt, og der er ikke brugt plads på nonfood.

– Vi satser meget på en betjent slagter- og delikatesseafdeling og har ansat kokke til at lave mad. Kunderne skal kunne smage og vælge, siger Ole Lind.

I MaxiMat skal kunderne kunne smage på varerne i slagter-delikatesseafdelingen, hvor de også kan køber varerne efter vægt.

Ikke langt fra slagterafdelingen er et demonstrationskøkken, hvor kunderne i dag kan smage på kyllingespyd med chillidressing. Den mulighed er der i højsæsonen hver dag.

Slagterdisken bærer præg af, at kød er dyrt i Norge. Her ligger masser af fersk kød som eksempelvis bunker af hele grisesider med ribben, lammekrone og hakket oksekød.

– De mest solgte varer er sodavand som Cola og Pepsi, der er lige populære her. Derefter kommer bacon og hakket oksekød. Omkring jul er det ribbenstege, der ligger i top, og før påske er det lam, fortæller butikschefen.

Mange af nordmændene, der handler i MaxiMat bor i området på den norske side. Køletasken på hjul er dog med, når der købes stort ind i sommervarmen.

Det hakkede oksekød har fået sin egen køler, hvor det ligger i pakker af ca. 2 kg under navnet ”karbonadedeig”. Prisen er 64,90 svenske kr. per kg for en fedtprocent på max. 10. Det svarer til 47 kr. kiloet i danske kr.

Kunderne kan vælge mellem 15.000 varenumre, og mejerivarer som bl.a. ost, pålæg og cigaretter er også populære varer, når nordmændene fylder vognen.

Gennemsnitskøbet ligger mellem 750 og 800 norske kr. (i danske kr. mellem 544 og 580 kr.) – mindst om sommeren, når også turisterne køber ind.

Det gav i 2017 MaxiMats en omsætning på 828 mio. svenske kr. (600 mio. dk kr.), hvilket var en stigning på godt 6 pct. fra året før.

Rundede en mia. svenske kr.

Nordby Supermarket rundede i 2016 en omsætning på 1 mia. svenske kr. Den steg med på 5 pct. i 2017 og landede på 1,077 mia. svenske kr. Det svarer til 781 mio. danske kr. – og altså nogenlunde som et stort Bilka-varehus sælger både mad og nonfood for.

– Det er vi rigtigt stolte af, men jeg vil gerne understrege, at mine 160 ansatte har en stor del af æren, siger Heidi Fouganthin, der har samme overordnede chef som Ole Lind.

Heidi Fouganthin er butikschef i Nordby Supermarket.

Begge supermarkeder er nemlig ejet af brugsforeningen Coop Väst og Grensemat AB, der også er delvist ejet af Coop Väst.

– Men vi fungerer med en helt normal konkurrence, som havde vi hver sin ejer. Vores fælles interesse er at få kunderne til at handle i centret, siger Ole Lind.

I Nordby Supermarket ligger gennemsnitskøbet med 800 svenske kr., svarende til 580 dk kr., en lille smule højere end i MaxiMat. Men det stemmer fint overens med konceptet for varehuset.

– Mens kunderne i MaxiMat nok går efter lidt ekstra, kommer de her efter volumen. De vil have kvalitet, men prisen og vores udvalg er afgørende, siger Heidi Fouganthin.

MaxiMat har dagligt et gennemsnitligt kundebesøg på ca. 3700.

Nordby Supermarket har på et salgsareal på 6.500 kvm. med 15.000 varenumre, hvor nonfood er stort set ikke eksisterende.

Øl og sodavand fyldes op i pallevis i Nordby Supermarket. Sodavand er en af de mest solgte varer.

– Den største vare er alle former for drikkevarer, og det salg er ikke blevet mindre af, at nordmændene øgede sukkerafgiften med op til 80 pct. fra nytår. Men vi sælger også mange mejerivarer, kylling og andet fersk kød som eksempelvis hakket oksekød, siger Heidi Fouganthin.

Det hakkede oksekød ligger som i MaxiMat i store pakker til en pris på niveau med MaxiMat. Det samme gør andre udskæringer og pålæg af alle slags.

Ved åbningen for seks år siden solgte supermarkedet 70 ton hakket oksekød på 11 dage. Hvor meget der ryger i kurven om dagen, har butikschefen ikke tal på.

Må ikke sælge vin og sprut

Fødevaremomsen i Sverige ligger på 12 pct., mens den i Norge er på 13 pct., så det er ikke momsen, der gør den store forskel.

– Men på nogle varer er vi 50-70 pct. billigere end i Norge, fortæller Ole Lind.

De to supermarkeder sælger også øl, men der er hverken vin eller spiritus på hylderne, og alkoholprocenten i øl er kun på max. 3,5 pct. Alkoholsortimentet er dikteret af den svenske lovgivning.

Skal nordmændene have øl med hjem, hvilket de ifølge Ole Lind gerne vil, skal de køre en 20 km længere ind i Sverige til Strømstad, hvor der er ikke færre end to Systembolaget, der sælger alkohol.

– Vi har forsøgt at få Systembolaget ind i centret, men uden held. Vi er det største indkøbscenter i Sverige, og det eneste af de ti største centre, hvor Systembolaget ikke er, siger Ole Lind.

Han opfatter det som dobbeltmoral, når Systembolaget ikke vil have en butik i et grænsehandelscenter, fordi det – mod den svenske lovgivnings intentioner – kan opfattes som en opfordring til også at købe stort ind af alkohol.

– Men selv om der kun bor 13.000 mennesker i Strømstad, er der to Systembolaget. Det er ikke normalt i en by med så få indbyggere – og derudover er har Systembolaget sin største butik i byen, siger Ole Lind.

Heidi Fouganthin ville også gerne se Systembolaget rykke ind.

– Nordmændene kører til Strømstad for bl.a. at købe øl, cider og vin. Nogle stopper her på tilbagevejen, men der er også nogle der bare kører forbi. Vi vil helt sikkert få flere kunder, hvis centret også havde et Systembolaget, siger hun.

Fakta:

– Nordby Shoppingcenter har hvert år 7 mio. besøgende. De fleste køber også mad

– Både MaxiMat og Nordby Supermarket er ejet af Coop Väst, der er en stor brugsforening i Sverige, sammen med Grensemat AB, som Coop Väst også er medejer af. Det samme gælder MaxiMat i grænseområdet Svinesund, der ligger ikke langt fra Nordby.

– MaxiMat omsatte i 2017 for 828 mio. svenske kr. (600 mio. dk kr.)

– Nordby SuperMarket solgte i 2017 for 1,077 mia. kr. (781 mio. dk kr.)

– Sukkerafgiften i Norge er differentieret som i Danmark – per kg chokolade er den eksempelvis steget til 36,92 norske kr. per 1. januar 2018 (28,90 dk kr.). I Danmark er den 25,97 kr.