Nethandel med dagligvarer i lavere vækstgear

Omvendt oplever discountbutikkerne den højeste vækst i et år

Nethandel med dagligvarer vokser ikke nær så stærkt som tidligere tiders vækst. Foto: Coop

Lukningen af 47 Fakta-butikker har ikke påvirket den samlede omsætning i de danske discountbutikker.

I juni lå omsætningsindekset for landets discountbutikker i 104 i forhold til juni sidste år, og det er sammen med maj den højeste vækst i mere end et år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Anderledes vækstrater er der blandt de aktører, der har kastet sig over nethandel med dagligvarer. Denne kategori dækker f.eks. også måltidskasseleverandører.

Her lå indekset for juni på 106 målt i forhold til juni 2017, mens indekset over første halvår af 2018 lå på 112 i forhold til samme periode sidste år.

Det er her værd at notere sig, at det er den laveste vækstrate nogensinde målt for netsupermarkederne i den tid, Danmarks Statistik har ført indeks over nethandel med dagligvarer.

F.eks. lå værdiindekset på 121,3 for nethandel med dagligvarer i perioden januar-juni 2017 set i forhold til samme periode i 2016.

Supermarkeder under indeks 100

Fremgang var der også hos supermarkeder og branchen anden detailhandel fra ikke-specialiserede forretninger, som blandt andet dækker over hypermarkeder og varehuse.

Begge steder lå omsætningsvæksten på 2 procentpoint i juni i forhold til juni 2017, mens landets mindre købmændsbutikker og kiosker oplevede status quo.

Måles der over en seks måneders periode fra januar til juni ligger indekset på 102 i discountbutikkerne, hvilket er 0,5 procentpoint højere end de samme seks måneder sidste år.

Set over det første halvår af 2018 ligger både supermarkeder og branchen anden detailhandel fra ikke-specialiserede forretninger under niveauet for første halvår 2017 med henholdsvis indeks 99,5 og 99,6.

Branchens mindste butiksformater, de mindre købmænd og kiosker, bliver ved med at tabe omsætning og ligger i indeks 97,7 for årets første seks måneder.