Nemmere at finde gårdbutikker med nyt kort

Nyt danmarkskort over gårdbutikker og gårdsalg gør det lettere at finde lokale fødevarer og se, hvor maden kommer fra

Danske forbrugere får lettere ved at finde frem til, hvor de lokale fødevarer kan købes. Foto: Smag Aarhus

Forbrugerne får i fremtiden lettere ved at købe lokale fødevarer i gårdbutikker.

Indtil videre er over 100 fødevareproducenter at finde på et nyt, nationalt kort over gårdbutikker, som erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer står bag.

– Vi vil gøre det nemmere for danskerne at købe lokalt og se, hvor deres mad kommer fra, siger projektleder for Åbent Landbrug, Jan Morre Christensen, i en pressemeddelelse.

Flere analyser fra Landbrug & Fødevarer viser, at danske forbrugere ønsker mad, der er lokal og håndlavet. De søger en tydelig og troværdig fortælling om fødevarens rejse fra jord til bord, og det danske, lokale og egnsspecifikke kan her være med til at skabe tryghed.

Men det kan være svært at finde frem til, hvor de lokale fødevarer kan købes. Det skal det nye kort over gårdbutikker råde bod på.

I gårdbutikkerne kan findes alt lige fra oksekød og kartofler til bondegårdsis og græskar eller deltage i jordbærpicnic eller hvidløgssmagning.

Samtidig indikerer en ny stikprøveanalyse, at gårdbutikker er billigere end onlinesupermarked.

DR har fyldt en digital indkøbskurv hos to gårde og Danmarks førende onlinesupermarked, Nemlig.com.

Stikprøven viser, at gårdbutikkerne var billigere på økovarer.

– Onlinesupermarkedet har en service med, hvor man får det leveret til hjemmeadressen. Gårdbutikken symboliserer ro i hverdagen, kultur og oplevelse, mens et onlinesupermarked gør, at man kan holde speederen i bund i sin hverdag, siger lektor i fødevarevidenskab på Professionshøjskolen i København, Michael René, til DR.

DEL
Forrige artikelNej, vi er ikke helt så dumme…
Næste artikelMaden blev lidt dyrere i april
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.