Moms på gebyrer kan forsvinde igen

Der er ingen tvivl om, at butikker i øjeblikket skal afregne moms ved opkrævning af gebyr for en kundes brug af kreditkort.
En momsrådgiver tror dog på, at det er realistisk, at momsen kan forsvinde igen.
- Det vil kræve en forhandling med Skat om udlægsreglerne, men det er en realistisk mulighed, siger momskonsulent Søren Engers Pedersen, TimeTax.
Han mener, at gebyret kan sammenlignes med porto, som er momsfri, fordi virksomheder har fået lov at betragte betalingen af portoen som et udlæg på kundens vegne og ikke del af betalingen for en momsbelagt vare.
- Der burde være grundlag for en tilsvarende ordning med gebyrerne. Det vil kræve velvilje fra Skat, og det vil også forudsætte at man ændrer formuleringen på fakturaen, så der står "udlæg betalingskort", siger Søren Engers Pedersen.
- Portoudgifter er ikke momsbelagte. Af hensyn til postordrebranchen har Skat accepteret en pragmatisk løsning, som gør det muligt for postordrevirksomheder, at opkræve momsen hos kunderne uden at det udløser moms. Det ligner situationen med gebyrer, siger momskonsulenten.
Gammel moms
De seneste måneder har interesseorganisation Dansk Erhverv dog lagt kræfterne i en mere historisk kamp om at slippe for momsen på betalingskortene.
Skat mener nemlig, at der bør opkræves moms helt tilbage til januar 2012. Det vil koste virksomhederne millioner, da de hidtil ikke har opkrævet momsen fra kunderne.
Butikkerne har haft grund til at tro, at gebyrerne var momsfri, da Konkurrencestyrelsen på sin website har vejledt om, at gebyrerne ikke skulle momses.
Skattepolitisk chef hos Dansk Erhverv Jacob Ravn fortæller, at organisationen stadig venter på endeligt svar fra Skatteministeren.
- Vi har bragt sagen op på møder med Skatteministeriet og Skatteministeren. Vi har også skrevet breve til Skatteministeren, som vi ikke har fået svar på endnu, hvor vi endnu engang har gjort opmærksom på, at det er urimeligt, at der skal moms med tilbagevirkende kraft, og vi håber selvfølgelig , at der kommer et positivt udfald af det brev.
Jacob Ravn opfordrer til, at virksomhederne forholder sig til, at Skat mener, at der i øjeblikket er moms på gebyrerne.
- Vi rådgiver ikke på skatteområdet, men virksomhederne må forholde sig til, hvad Skat har sagt. Der er ikke noget bedre bud, så må det være gældende ret, og selv om vi har indbragt sagen for Landsskatteretten, så kan der gå et stykke tid, før der kommer en afgørelse, siger Jacob Ravn.

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis