Minister ind i sag om illegalt slik

Benny Engelbrecht (S) skal som en af de sine første opgaver sætte sig ind i de stigende problemer med salg af illegalt slik især i københavnske butikker. Sagen er foranlediget af artikler i Dansk Handelsblad.
For nylig kunne Dansk Handelsblad oplyse, at helt op til 25 pct. af salget af chokolade- og sukkervarer i Københavnsområdet er illegalt salg. Det vurderer kilder i branchen.
Det har fået Venstres forbrugerordfører, Jan E. Jørgensen, til at stille følgende spørgsmål til skatteministeren:
- Når det af en artikel i Dansk Handelsblad, hvoraf det fremgår, at op til 25 pct. af salget af slik i Københavnsområdet er illegalt salg, hvor der ikke afregnes dansk punktafgift og følgelig formentlig heller ikke dansk moms, vil ministeren så oplyse, om han agter at gennemføre en analyse af det omtalte illegale salg af chokolade- og sukkervarer, så ministeren kan orientere Skatte- og Afgiftsudvalget om, hvor udbredt svindlen med punktafgiftspligtige varer er? lyder spørgsmålet fra Jan E. Jørgensen.
Lavere afgifter
Både Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmænd opfordrer Folketinget til at sænke afgifterne på slik og andre grænsehandelsfølsomme varer til tysk niveau.
- Det mest effektive er at gribe om nældens rod og sænke afgifterne på en række varer, så Danmarks afgifter ikke adskiller sig væsentligt fra vore nabolandes, siger Dansk Erhvervs markedsdirektør Henrik Hyltoft i en temaudgave af brancheorganisationens blad.
Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen peger ikke kun på afgifternes størrelse, men også på problemer med pant, Næringsbasens manglende effekt og bødestørrelser ved at undlade at betale afgifter og moms.
"Vil ministeren oplyse, om han agter at gennemføre en analyse af det omtalte illegale salg af chokolade- og sukkervarer? " JAN E. JØRGENSEN, VENSTRE
ØNSKER ØGET KONTROL
Halvdelen af danskerne mener, at kontrollen med illegal handel bør øges. Det fremgår af Dansk Erhvervs befolkningsundersøgelse, foretaget af Norstat i marts 1914.
Undersøgelsen viser dog samtidig, at godt 14 pct. af danskerne synes, at det er i orden at købe illegalt indførte varer, hvor der ikke bliver betalt dansk moms og afgifter, fordi afgifterne er for høje i Danmark.
Mange danskere har et godt kendskab til, hvor de kan købe illegale grænsevarer. Således har 10 pct. af danskerne kendskab til steder, der sælger illegalt indført øl og sodavand.
Ca. fem pct. kender steder, der forhandler illegal cider, slik eller chokolade, mens knap tre pct. ved, hvor de kan købe spiritus og to pct. vin og cigaretter.
Kilde: dansk erhverv 2014

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis