Mindre Kvickly-butikker på vej

Tiden er løbet fra de store varehuse, mener Coops adm. direktør, Peter Høgsted

Arkivfoto: Helle-Karin

2018 har budt på hele 73 butikslukninger i Coop, siden koncernen varslede de første 10 Irma-lukninger for snart fire måneder siden.

En af de Coop-kæder, der ikke er blevet ramt af de omfattende lukninger, er Kvicklys 76 varehuse.

Sidste år meddelte Coop dog, at Kvickly-varehuset i Randers lukker ned. Det åbner op som et Bilka hypermarked på den anden side af sommerferien.

Og i 2016 er Kvickly Ringsted på 2200 kvm. blevet omdannet til en SuperBrugsen med ca. halvt så mange kvm.

Begge er eksempler på, at der blæser nye vinde over Kvickly-kæden, som i snit har en gennemsnitsstørrelse på over 2.500 kvm.

– Vi ser i øjeblikket på, hvor store Kvickly-butikkerne skal være i fremtiden. Vi mener, tiden er løbet fra de store varehuse, fordi nonfood-pladsen vil indskrænke sig i takt med, at folk mere og mere køber nonfood over nettet. Historisk har vi heller aldrig været dygtige nok til at drive de store varehuse. Primært fordi vi ikke har haft og i dag ikke har en sortimentsudvikling, der kan fylde kvadratmeterne op, erkender Peter Høgsted, adm. direktør i Coop.

Han peger på, at enkelte nuværende Kvickly-butikker kan blive omlagt til en SuperBrugsen, som tilfældet har været i Ringsted. Peter Høgsted tror med tiden på, at Kvickly også kan blive endnu flere butikker, men i et mindre format end det nuværende.

– Man kunne godt forestille sig, at vi delte kvadratmeterne med andre aktører, der hvor vi har flest kvadratmeter til rådighed. Og der er måske også nogle Kvickly-varehuse, der konceptmæssigt egner sig mere til at være en SuperBrugsen. Vi regner ikke med, at vi skal have en stor lukkerunde i Kvickly, men vi ser på, hvordan vi tager Kvicklys mange kvadratmeter og tilpasser til et nyt koncept. Kan vi f.eks. lave en møbelbutik med FDB Møbler i en Kvickly. Det er noget af det, vi kigger på, siger Peter Høgsted.

Afviser stor lukkerunde

Coops adm. direktør afviser direkte, at Kvickly-kæden står foran en stor lukkerunde som den, der de senere måneder har ramt Irma, Fakta og DagliBrugsen.

– Det er det, vi ser er nødvendigt for nu. Hvordan fremtiden så kommer til at se ud, er der ingen, der ved. Men vi regner ikke med, at vi skal lukke så mange butikker på den korte bane.

Lukningerne følger et 2017, der bød på en væsentligt forbedret driftsindtjening end katastrofeåret 2016.

Alligevel mener Peter Høgsted ikke, at lukningerne allerede skulle være foretaget i 2017.

– Det lå som en del af vores strategi, at det var et tiltag, vi vil tage i 2018. Selv om tingene nogle gange godt kan se lidt hovsa-hovsa ud, er de jo godt planlagt. Jeg ved jo godt, hvad der skal ske i sidste halvdel af 2018 og første halvdel af 2019, ligesom jeg i et års tid har vidst, at vi skulle lukke butikker, siger Høgsted.