Mindre fald i forbrugertilliden

Forbrugernes syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation faldt en smule i april, men det private forbrug peger stadigvæk imod vækst

Forbrugernes forventninger peger i retning af stigende privatforbrug. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for forbrugertilliden for april. Den viser, at forbrugertilliden faldt beskedent til 7,1 mod 8,5 i marts.

Indikatoren fortæller om befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation og 7,1 er stadig et pænt niveau, som også er på niveau med de seneste seks måneder.

Forbrugertilliden har generelt set også ligget på et højt niveau det seneste år, hvilket skal ses i lyset af en meget solid jobskabelse, pæn reallønsvækst og lave renter, lyder det i en analyse fra Jonas Meyer, økonom i Dansk Erhverv.

Lurende storkonflikt 

“Det lille fald i forbrugernes forventninger skyldes blandt andet et lidt mindre optimistisk syn på familiens økonomiske situation – hvilket ikke kan udelukkes at have noget at gøre med risikoen for en storkonflikt. Set over en længere periode er et niveau på 7,1 et ganske pænt niveau, og dagens tal indikerer ikke en opbremsning i privatforbruget.

Ifølge Dansk Erhverv har indikatorer på formen på det private forbrug peget i forskellige retninger i starten af 2018. Her peger erhvervsorganisationen på, at dankortomsætningen har stået i stampe.

“Detailsalget har omvendt peget i retning af vækst i det private forbrug, og tager man den pæne jobskabelse med her fra i starten af 2018, så peger pilen overordnet set i retning af vækst i det private forbrug”, lyder det i kommentaren fra Jonas Meyer.