Milliard-udbud havner i Folketinget

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, opfordres til at ændre Udbudsloven, så mindre fødevarevirksomheder kan få delordrer til kommunerne

Innovationsminister Sophie Løhde er på torsdag kaldt i samråd sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen for at give svar på spørgsmål om offentlige udbud af fødevarekontrakter. Foto: Nadia Frydødevarevirksomheder mulighed for at byde ind på ordrer til kommunerne. Foto: Nadia Fryd

Sagen om SKI’s udbud om levering af fødevarer til kommuner og regioner er nu havnet i Folketinget. Staten og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) har i Klagenævn for Udbud tabt en sag om et udbud om levering af fødevarer, der beløber sig til ca. 1,6 mia. kr.

Kampen om det store udbud foregik bl.a. mellem Hørkram og landets største foodservicegrossist, Dansk Cater.

Nu arbejder flere folketingspolitikere for, at mindre grossister også kan byde på delkontrakter. Det har udbuddet ikke hidtil givet mulighed for.

Miljø- og Fødevareudvalget havde i sidste uge kaldt minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), i samråd om SKI-udbuddet om levering af fødevarer til kommuner og regioner.

Samrådet er dog blevet udsat.

Bag indkaldelsen står Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti, Simon Kollerup fra Socialdemokratiet og Andreas Steenberg fra Radikale Venstre.

Minister i krydsild

På samrådet ønsker udvalget, at Sophie Løhde skal gøre rede for, om det er hensigtsmæssigt, at SKI laver et samlet udbud for 1,6 mia. kr. om levering af fødevarer til 51 kommuners køkkener, så mindre grossister udelukkes fra at byde på delkontrakter.

Ministeren skal også fortælle, om hun vil arbejde for at gøre det muligt for mindre virksomheder at byde på delkontrakter. Det vil give dem mulighed for at konkurrere med de store grossister på lokalt og regionalt plan.

Brancheorganisationen FødevareDanmark, der repræsenterer omkring 700 små og mellemstore fødevarevirksomheder, presser på at få ændret Udbudsloven.

SKI favoriserer store totalleverandører, mener FødevareDanmark.

– Vi har længe gjort opmærksom på, at den måde, hvorpå bl.a. SKI handler fødevarer til landets kommuner, går stik imod det, som er intentionen med Udbudsloven, nemlig at sikre, at også de mindre fødevarevirksomheder får lov at byde ind på de offentlige opgaver. Som det er nu, sker der en omfattende brug af totalleverandører, og det er ikke i Udbudslovens ånd, siger adm. direktør i FødevareDanmark, Torsten Buhl.

Sagen om SKI
Hørkram Foodservice vandt i efteråret 2016 et udbud fra SKI, Staten og Kommunernes Indkøbs Service, der indgår rammeaftaler mellem offentlige institutioner og private leverandører. Men Hørkram var ikke alene om at byde ind, og da Hørkram blev valgt som eneleverandør, indgav Dansk Cater en klage. En kendelse fra Klagenævn for Udbud gav Dansk Cater medhold i fire ud af ni hovedklager og krævede, at SKI annullerer aftalen med Hørkram. SKI skal yderligere i sagsomkostninger til Dansk Cater A/S betale 100.000 kr. Aftalen mellem SKI og Hørkram er en såkaldt forpligtende aftale, der betyder, at institutioner i de 51 kommuner, der er med i aftalen, skal gøre deres indkøb af fødevarer hos Hørkram, når indkøbet overstiger 1500 kr. Aftalen er 4-årig og trådte i kraft 1. januar 2017. Varesortimentet omfatter ca. 4.500 varelinjer og havde en anslået værdi på ca. 1,6 milliarder kr. SKI har efterfølgende besluttet at gå til domstolene for at få vurderet den kendelse, som Klagenævnet for Udbud har afsagt.

 

DEL
Forrige artikelDansk Supermarked kickstarter ny lederuddannelse
Næste artikelOpkøb baner vej til markedstoppen
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.