Mere håndsprit på vej fra danske producenter

Miljøminister Lea Wermelin har bedt Miljøstyrelsen om at dispensere fra EU-krav, så flere danske virksomheder kan producere håndsprit

Foto: Steen Brogaard

Håndsprit er efterhånden en stor mangelvare i såvel dagligvarebutikker som husholdninger, lige som sundhedsvæsenet også begynder at være udfordret på såkaldte værnemidler.

Derfor vil miljøminister Lea Wermelin nu dispensere fra et EU-krav, så flere danske virksomheder kan gå i gang med at producere de desinficerende stoffer og afhjælpe manglen på håndsprit.

Allerede i dag kan danske virksomheder producere og sælge ethanolholdig håndsprit, der ikke kræver godkendelse eller dispensation.

Men leverandøren af aktivstoffet skal være på en særlig EU-liste, og det er det krav, miljøministeren nu dispenserer fra frem til 30.juni. 

Samtidig vil miljøministeren fra dags dato tillade, at virksomheder, der vil producere håndsprit baseret på iso-propanol frem for ethanol, midlertidigt kan få en dispensation

– Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få mere håndsprit på markedet i en fart. Det er ekstremt vigtigt, at vores dygtige sundhedspersonale, butiksassistenter og danskerne i det hele taget har adgang til håndsprit. Så vi kan passe på os selv og hinanden, og så vi får bremset smittespredningen. Derfor har jeg besluttet at dispensere fra et EU-krav, så flere virksomheder kan sætte gang i produktion af håndsprit. Det skal ikke være bureaukrati, der forhindrer os i at få mere håndsprit ud på vores sygehuse og plejehjem, siger miljøminister Lea Wermelin.

Sygehuse i fokus

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der allerede nu lokal mangel på værnemidler som f.eks. håndsprit og mundmasker flere steder i sundhedssystemet på grund af en ekstrem stor efterspørgsel verden over.

Og de danske myndigheder planlægger og arbejder ud fra en vurdering af, at der opstår mere udbredt mangel, der kan få konsekvenser for både sundhedspersonale og patienter.

Derfor arbejder Lægemiddelstyrelsen non-stop på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen, fortæller Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz.

For at spare på håndspritten opfordrer Lægemiddelstyrelsen til at vaske hænder med vand og sæbe, som er lige så effektiv mod smitte som håndsprit, lyder det.