Mange Kiwi-butikker er gledet ud af dagligvaremarkedet

Næsten 30 pct. af de tidligere 103 Kiwi-butikker sælger ikke dagligvarer i dag

Foto: Ulrik Samsøe Figen

Da Dagrofas discountkæde Kiwi lukkede ned og helt forsvandt fra det danske dagligvaremarked sidste sommer, betød det et midlertidigt farvel til 103 dagligvarebutikker.

Her mere end et halvt år efter den sidste Kiwi-butik lukkede ned herhjemme, er 71 af lejemålene blevet genåbnet som dagligvarebutik i 2017, mens tre øvrige lejemål følger efter i 2018, viser en rundspørge og gennemgang foretaget af Dansk Handelsblad.

Det betyder, at 29 af 103 tidligere Kiwi-butikker i dag ikke anvendes som dagligvarebutik, svarende til 28 pct. af lejemålene.

I 2017 har Dansk Supermarked åbnet 31 Netto og tre Føtex-butikker, som tidligere var Kiwi-butikker, mens yderligere 11 butikker følger i 2018 og 2019, efterhånden som ejendommene bliver opført, oplyser kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen, Dansk Supermarked Group.

I kølvandet på Kiwis lukning indgik Dagrofa og Dansk Supermarked en aftale, der betød, at Dansk Supermarked i alt overtog 81 tidligere og planlagte Kiwi-butikker, som Dagrofa ikke kunne benytte, for nul kr. Til gengæld var risikoen for Dansk Supermarked at hænge på lejekontrakter, som Dansk Supermarked ville få svært ved at komme af med.

Alt i alt er det dog “kun” 45 af 81 overtaget Kiwi-butikker og projekter, Dansk Supermarked selv har valgt at beholde.

Hos Dansk Supermarked ønsker man ikke at sætte det præcise antal på, hvor mange af de overtagede Kiwi-lejemål, Dansk Supermarked i dag kæmper med at få genudlejet.

– En del af lejemålene var allerede opsagt, da vi overtog dem og er således udløbet. Og herudover har vi en række, hvor vi kigger på de fremtidige anvendelsesmuligheder, siger Kasper Reggelsen, der fortæller, at flere af de overtagede Kiwi-butikker efterfølgende er gået til Dansk Supermarkeds konkurrenter.

Lille bid til konkurrenter

Samme dag som Dansk Supermarked annoncerede overtagelsen af de mange Kiwi-butikker, meddelte Rema 1000 ligeledes, at man havde sikret sig seks Kiwi-butikker. Senere har Rema 1000 overtaget en syvende butik i Nykøbing Falster. Siden hen har også Lidl og Fakta hver især sikret sig tre Kiwi-butikker, mens Aldi har overtaget en butik i Viborg, der åbner den 18. januar, efter butikken er blevet udvidet.

Hos Fakta har man tilbage i september og november flyttet de oprindelige Fakta-butikker i Give og Hirtshals til tidligere Kiwi-lokaler, mens det samme vil ske i Bramming til foråret, oplyser kædedirektør Stina Glavind i en mail.

– Vi har lavet en aftale med en udlejer i Bramming, så vi først udvider butikken med et par hundrede kvadratmeter, inden vi flytter ind, uddyber Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen, der bekræfter, at Coop i alt har overtaget tre tidligere Kiwi-lejemål.