Lobbyister bag forbud

Den danske Sundhedsstyrelse har ladet sig påvirke af tre store aktører på markedet for nikotinprodukter til i praksis at forbyde ecigaretter med nikotin.
Dermed er et kæmpemarked for ecigaretter med nikotin spillet i hænderne på illegale aktører i stedet for, at markedet er blevet reguleret.
Det mener adm. direktør Magnus Stawicki Blak, fra den danske ecigaretproducent Ziicca, som er utilfreds med kun at have lov til at sælge ecigaretter uden nikotin på det danske marked.
Han anklager Sundhedsstyrelsen for at have lyttet for meget til et nikotintrekløver bestående af Okono/ Fertin, Scandinavian Tobacco Group (STG)/Swedish Match og Philip Morris.
Førstnævnte producerer i dag rygestopprodukter som blandt andet nikotintyggegummi og de andre tobaksprodukter.
- Mange af Sundhedsstyrelsens betænkninger stammer fra ekspertudtalelser fra såkaldt uvildige organisationer, som dog alle har det til fælles, at rigtig mange af deres midler kommer fra tre store spillere på markedet for de vanedannende nikotinprodukter.
De vil selvfølgelig meget nødigt se andre sælge nikotin, siger Magnus Stawicki Blak.
Det er ikke lykkedes for Dansk Handelsblad at få en kommentar til ecigaretproducentens synspunkt fra Sundhedsstyrelsen.
Lægemiddel eller ej Sundhedsstyrelsen mener i dag, at ecigaretter med nikotin er et lægemiddel, og da der i dag ingen lægemiddelsgodkendte findes af slagsen, er alle ecigaretter med nikotin i praksis forbudt på det danske marked.
De danske regler bliver ændret, når et meget omfattende tobaksvaredirektiv fra EU i de kommende måneder skal indbygges i dansk lovgivning.
Umiddelbart lægger EUs tobaksvaredirektiv op til, at ecigaretter med et begrænset indhold af nikotin på op til 20 mg/ml skal kunne markedsføres og sælges som tobak, men Danmark har dog mulighed for at fastholde sit nuværende synspunkt, at ecigaretter med nikotin skal reguleres som et lægemiddel.
Hvis Danmark bliver ved at kræve lægemiddelsgodkendelse, vil det kunne give nikotintyggegummiproducenten Fertin gode kort på hånden. Selskabet satser på i løbet af de næste 4-5 år at bruge et meget stort millionbeløb på at udvikle én af de allerførste lægemiddelsgodkendte ecigaretter i verden.
Også ecigaretproducenten Ziicca har selv tidligere ønsket at udvikle en lægemiddelsgodkendt ecigaret med nikotin men har sat planerne på pause.

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis