Kraftig kritik af EU-lov om unfair handel

Det er de store leverandører og ikke fødevarekæderne, som har den store fortjeneste, siger handlen europæiske brancheorganisation.

Arkivfoto: John Ehbrecht

Fronterne om fremtidige regler i EU for samhandel mellem leverandører og dagligvarekæder på det europæiske marked bliver nu trukket hårdere op.

EU-kommissionen arbejder på at offentliggøre et lovforslag her i foråret, som skal komme urimelige forretningsbetingelser i dagligvarebranchen til livs.

EU har i en årrække sat fokus på de forretningsmetoder, som leverandører angiveligt anvender over for detailhandlen.

Den europæiske brancheorganisation EuroCommerce, der repræsenterer detailkæderne og grossisterne, og som Dansk Erhverv er medlem af, mener imidlertid, at EU-kommissionen har et forkert perspektiv på de problemer, som skulle findes i samhandelen mellem leverandører og kæder.

Læs også: EU-lov om unfair samhandel på vej

EuroCommerce peger på, at EU-kommissionen ønsker at beskytte små og mellemstore leverandører, men det er slet ikke dem, hovedparten af dagligvarehandlen handler med.

Detailkæderne og grossisterne køber størstedelen af de varer, de sælger, fra store fødevarevirksomheder. De store leverandører, som leverer hovedparten af dagligvarerne til kæderne, har typisk en fortjeneste på 15-30 pct., mens kæderne kæmper med at nå en indtjening på mere end en-tre pct., ikke mindst på grund af den konkurrence, de oplever fra nethandlen.

Uenig i EU-udspil

Kæderne har hårde forhandlinger for at få den bedst mulige aftale til gavn for forbrugerne, siger generaldirektør Christian Verschueren, EuroCommerce:

– Vi er helt enige i målet om en fair, gennemsigtig og bæredygtige forsyningskæde, som gavner alle aktører, inklusive forbrugerne. Vi er dog uenige om, hvordan vi når det mål: For at gavne små og mellemstore leverandører skal vi have strukturelle ændringer, som gør dem mere konkurrencedygtige. EU-kommissionens udspil vil ikke gavne de små og mellemstore producenter. En regulering, som EU-kommissionen arbejder med, vil mindske konkurrencen, forbrugerne får dyrere varer, og det vil kun gavne de store producenter, hvis fortjeneste bruges til at presse alle andre led i forsyningskæden, siger Christian Verchueren.

Han tilføjer, at detailhandlen og grossisterne satser på de mindre producenter, så de kan få specielle produkter, der kan differentiere dem fra konkurrenterne.

DEL
Forrige artikelCoop: Kassedamen kan være væk om 10-15 år
Næste artikelPensionsselskaber kredser om Coop-ejendomme
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.