Kontantløse butikker deler Folketinget

Folketinget står delt i spørgsmålet om dagligvarebutikker må sige nej til kontanter om aftenen og om natten som led i indsatsen for færre røverier.
Det viser Dansk Handelsblads valgbarometer. Fire partier – Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale – er positive over for at lade dagligvarebutikkerne selv bestemme, om de vil sige nej til kontanter i ydertimerne og kun tage imod kortbetalinger. De
fire øvrige partier er imod at
give dagligvarebutikkerne den mulighed.
Dansk Handelsblad har stillet partiernes erhvervsordførere følgende spørgsmål: Vil dit parti stemme for, at også dagligvarebutikker må sige nej til kontanter om aftenen og om natten som led i indsatsen for færre røverier? Baggrunden er, at regeringen har foreslået delvist at afskaffe den såkaldte kontantregel og dermed lade det være op til butikker selv, om de vil modtage kontanter eller udelukkende acceptere betaling via eksempelvis betalingskort.
Forslaget omfatter dog ikke dagligvarebutikker.
Dagligvarehandlen ønsker imidlertid at få mulighed for selv at vælge, om de vil lade butikker sige nej til kontant betaling i ydertimerne.
De er positive
Det samme synspunkt har Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen:
– Jeg er tilhænger af frivillighed, og at butikker kan indrette sig, som de mener er bedst. Mon ikke de selv bedst ved, hvordan de skal indrette sig, så der fortsat kommer kunder i butikken. Jeg kan godt forsvare et forslag om kontantløse dagligvarebutikker om aftenen, når blot det sker ud fra et frivillighedsprincip.
Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance og Brian Mikkelsen fra De Konservative har samme holdning. Hos De Radikale siger Ida Auken:
– Radikale Venstre vil stille os positivt over for et forslag, der muliggør, at også dagligvarebutikker kan være uden kontanter om natten for at undgå røverier, siger hun.
De er imod
Hos Socialdemokraterne siger Thomas Jensen:
– De steder, hvor det er særligt følsomt – f.eks. dagligvarebutikker – skal man fortsat kunne betale med kontanter, så alle borgere kan være med.
Dansk Folkeparti forsvarer kontantreglen, men tilføjer:
– Vi støtter dog, at det bør være en mulighed at fjerne kontanter eksempelvis på døgnåbne tankstationer og handel efter kl. 23, og vi er åbne for forhandlinger om det, siger Hans Kristian Skibby.
Både SF og Enhedslisten fastholder, at dagligvarebutikkerne skal tage imod kontanter.
” Jeg er tilhænger af frivillighed og at butikker kan indrette sig, som de mener er bedst.”
KIM ANDERSEN, VENSTRE
VALGBAROMETER
Vil dit parti stemme for, at dagligvarebutikker må sige nej til kontanter om aftenen og om natten som led i indsatsen for færre røverier?
Socialdemokraterne Radikale Venstre SF Enhedslisten Venstre Dansk Folkeparti Liberal Alliance De Konservative
NEJ JA NEJ NEJ JA NEJ JA JA
Kilde: dangk Handelgbladg valgbarometer 2015
XX